Бронзовата портретна глава на Севт Трети от фонда на Националния археологически музей вече е сред най-често канените наши артефакти за участия в престижни изложби в чужбина. Това съобщиха от Министерството на културата.

От 28 юли до 1 ноември 2015 г. бронзовият Севт Трети, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008), е бил включен в изложбата "Власт и патос: Бронзова скулптура от елинистическия свят" в музея "Пол Гети" в Лос Анджелис, САЩ.

Преди това бронзовият Севт Трети е бил основен акцент и в изложбата тази пролет в Лувъра, представяща тракийското изкуство.

От министерството посочват, че непрекъснато продължават да пристигат и нови покани за участия в представителни изложби в чужбина и за най-популярното ни тракийско съкровище - златния сервиз, открит през 1949 г. в местността Мерул край Панагюрище.

Съкровищата на траките и уникалната бронзова глава на тракийския владетел Севт Трети вече искат да видят и в Италия, Хърватия, Турция, Мароко.

Интерес към тракийските съкровища, както и към най-новите открития на българските археолози, направени през последните години, са изявили вече и от Ермитажа в Русия, както и от Британския музей /British Museum/.
ИЗБРАНО