Земята в гората Халербос, разположена край Брюксел, отново ще се покрие с килим от зюмбюли през втората половина на април. Град Хале се готви да приеме хиляди туристи, привлечени всяка година от този омагьосващ феномен, предаде белгийската новинарска агенция Белга, цитирана от БТА.

Всяка година виолетовите зюмбюли създават зашеметяваща, почти вълшебна атмосфера в гората във Фламандски Брабант. Гледката привлича хиляди любители на природата от Белгия и чужбина.

Град Хале и Фламандската агенция за природата и горите обединиха сили, за да направляват множеството гости по време на Фестивала на зюмбюлите. Горски служители и доброволци ще насочват загубили се туристи и ще защитават деликатните цветя.

Организаторите призовават хората да идват до гората пеш, с колело или обществен транспорт. Безплатни автобуси ще пътуват от гарата в Хале и от гората.

Отделен, по-малък автобус за хора с увреждания също ще се движи. Между 15 април и 1 май посетителите ще може да вземат безплатен велосипед от жп гарата на града.

Посетителите, които все пак ще предпочетат да пътуват с коли, са съветвани да избягват паркингите около Халербос (на 20 километра южно от Брюксел), които най-вероятно ще са препълнени.