От Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) съветват пътуващите да избират алтернативни маршрути за Гърция. Преминаването през ГКПП "Илинден", "Златоград", "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода" ще облекчи значително натовареността на пунктовете "Кулата" и "Маказа", посочват в съобщение от дирекцията.

Пътникопотокът на двата гранични пункта - "Кулата" и "Маказа", значително надвишава техния капацитет, пише БТА. Това засяга както български граждани, така и граждани на Румъния, Молдова, Украйна, Сърбия, Република Северна Македония и др., които преминават транзитно през територията на България на път към гръцките курорти, посочват от ГДГП.

От дирекцията уточняват, че е постигнато много добро взаимодействие с гръцките гранични власти, но въпреки предприетите общи действия - извършване на съвместен граничен контрол на принципа "на едно спиране", осигуряване на непрекъснат процес на работа и на достатъчен брой служители за всички работни места за извършване на гранични проверки, използване на съвременни технически средства за бърза гранична проверка и открити на ГКПП "Кулата" три допълнителни работни места, често се образуват колони от изчакващи автомобили и автобуси, а времето за изчакване за преминаване на границата се увеличава значително.

Затова от ГДГП призовават да бъдат използвани алтернативни маршрути.