Ако си мечтаете за морска почивка в Хърватия или за разходка из неземно красивите Плитвички езера, балканската страна обяви условията, при които можете да преминете границата.

Ваксинирани пътници

Тези, които са се ваксинирали с двете дози на ваксината поне 14 дни преди пристигане в страната, ще могат да пътуват свободно и да избегнат изискванията за отрицателен PCR тест и карантина.

Неваксинирани пътници

Тези, които не са ваксинирани, имат няколко опции.

Границата може да се мине с отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди пристигане в Хърватия.

Друг вариант е да се представи резултат от антигенен тест, направен не повече от 48 часа преди пристигане. В този случай обаче, след 10 дни туристите трябва да си направят задължително втори тест (ако пътуването им трае повече от 10 дни).

Трета възможност е предвидена за тези, които през последните 180 дни са преболедували и са се възстановили. За тях няма да важат изискванията за PCR тест и карантина. За тази цел ще се изисква положителен PCR тест от последните 180 дни (и не по-малко от 11 дни преди пристигане в страната) или сертификат за възстановяване, издаден от лекар.

Тези, които пристигнат на границата без тест, сертификат за ваксинация или сертификат за възстановяване, трябва веднага след влизане в страната да си направят PCR или бърз антигенен тест за своя сметка, като трябва да останат в изолация до излизане на резултата. Ако пътниците откажата да се тестват, ще бъдат поставени под 10-дневна карантина.

За транзитно преминаващите тези изисквания не важат, но те трябва да напуснат страната не повече от 12 часа след влизане.

Други изисквания

Тези, които влизат в Хърватия с цел туризъм, трябва да носят потвърждение за хотелска резервация, както и да попълнят специален формуляр (наличен тук).