Около 23:45 ч. местно време в неделя Мауна Лоа започва да изригва. Главната магистрала, свързваща градовете на източния и западния бряг на Големия остров, се превърна в импровизиран наблюдателен пункт, а хиляди автомобили задръстиха магистралата близо до Националния парк "Хавайските вулкани".

Кен Хон, учен в Хавайската вулканична обсерватория, заявява, че при сегашната скорост на потока лавата ще стигне до пътя най-скоро след два дни, но вероятно ще отнеме повече време.

Онова, което повече притеснява учените, са прииждащите от всички точки на света туристи, които не могат да бъдат контролирани. Някои то тях наемат хеликоптери, други имат дронове, трети се приближават твърде близо, допълва Euronews.

Последното изригване на Мауна Лоа е през 1984 г. Сегашното е 34-ото от началото на воденето на писмени записи през 1843 г.

По-малкият ѝ съсед, Килауеа, изригва от септември 2021 г., така че посетителите на националния парк имаха възможност да видят рядка гледка на две едновременни изригвания-  сиянието от лавовото езеро на Килауеа и лавата от пукнатината на Мауна Лоа.

 

Мауна Лоа дължи съществуването си на горещ облак от материя, издигащ се от дълбините на мантията на Земята до основата на тихоокеанската тектонична плоча. Когато този облак достигне плочата, той се декомпресира и материалът започва да се топи, създавайки огромни резервоари от магма. И тъй като Тихоокеанската плоча се е изместила с времето, верига от вулкани, подхранвани от тази подземна горелка, се издигат подир нея.

Снимка: iStock by Getty Images

Издигайки се на почти 17 км от основата си на морското дъно и покривайки 3218 кв. км, Мауна Лоа, което в превод от хавайски означава "Дълга планина", е особено колосален. Той, също така, е хиперактивен. Изригвания са наблюдавани от векове, още откакто Хавайският архипелаг е заселен от полинезийци.

Ако сега лавата пресече магистралата, Националната гвардия на Хаваите може да помогне за планирането на алтернативи и да се опита да създаде обходни маршрути.

Снимка: iStock by Getty Images