Цените на хотелите и полетите до Турция започват да се повишават, след като инфлацията се повишава значително, пише Euronews. Турските туристи са решили да почиват тази година в Гърция, след като се оказва, че цените са значително по-високи и сериозни. Инфлацията в Турция през последните месеци отбелязва сериозен ръст и през май отчита рекордните 75.4% с малко понижение през юни.

Повечето експерти посочват, че един от големите проблеми идва миналата година, когато правителството на Турция решава да се бори с чуждестранната валута. Тази стъпка води до сериозно понижаване на стойността на турската лира и даде достатъчно причини за местното население да смени мястото си за почивка. Поради високата инфлация, всички хотели, ресторанти и много други, повишават цените си за нощувка.

Някои икономисти посочват, че повишените цени не носят печалби на бизнеса, а точно обратното - цените са се повишили поради по-високите цени на всички други стоки. Този проблем започва да се отразява и на чуждестранните туристи, които рязко намаляват.

Преди време Турция беше един от лидерите в Европа, особено по Средиземноморието, предлагайки невероятно качество и обслужване, но след като цените се промениха, почивката вече не е толкова рентабилна и практически кара повечето гости на страната да потърсят място на други места или да се ориентират към съседна Гърция.

По време на летния сезон е почти невъзможно да си запазите хотелска стая в Турция между юли и август. Курортите на страната са впечатляващи и често имат заетост между 90-95% в сезона. Тази година прогнозите са много по-черни за хотелиерите, които не могат да достигнат 80% и са поставили точно тази цел.

Снимка: БТА/AP

Сезонът започва от май до октомври за по-голяма част от курортите на Средиземно море, но за съжаление в Турция е много по-кратък. Турският туризъм не прави пари през април, май, септември и октомври. Главният период за печалба е от средата на юни до средата на септември, а най-големият скок обикновено е в средата на юли.

Има и още една неприятна новина, входът за повечето музеи също се преизчислява в евро. Входът за античния град Ефес преди струва 15 евро, а днес е 40 евро. Високите цени автоматично убиват желанието на повечето туристи да правят дълги обиколки.

Повечето турци са решили да се насочат към Гърция и Балканите, защото хотелите там са по-евтини. Остров Самос е само на 1.6 километра от Турция, но тази година има сериозен скок на турски посетители. Миналата година е посетен от 30-40 хиляди турски туриста, тази година е посетен от 100-150 хиляди туриста.

Снимка: iStock by GettyImages

Гърция бързо се адаптира към основните промени и променя изискванията за виза, спрямо турски граждани. Новите правила отварят достъпа на турци до десет гръцки острова. Гостите могат да прекарат до десет дни, преди да се изисква кандидатстване за виза. След изтичане на гратисния период, турските граждани трябва да платят туристическа виза от 60 евро и след това подлежат на проверка и сваляне на отпечатък, за да влизат. Самият процес е сравнително бърз.