Един малък остров в Карибите е поредната дестинация, която кани работещите от вкъщи и дигиталните номади да поживеят, поработят и попътуват в райско кътче за една година.

Любезният домакин е остров Монсерат - отвъдморска територия на Великобритания, част от Малките Антили (където също членуват Барбадос, Аруба, Кюрасао, Гренада, Антигуа и Барбуда и други екзотично звучащи места).

С програмата си за едногодишна виза за дистанционно работещи Монсерат се включва в глобалната тенденция дестинациите да залагат на дългосрочни посетители в динамичните условия на пандемията.

Островът обещава на работещите добра интернет връзка (средно около 20 Mbs) за качествена работа и спокойствие за качествена почивка. 

Снимка: iStock by Getty Images

Таксите за кандидатстване са 500 долара за индивидуални кандидатури и 750 долара за семейни. Кандидатите трябва да предоставят доказателство, че работят на пълен работен ден, имат годишен доход от поне 70 000 долара и сключена здравна застраховка.

В голяма степен Монсерат е образ на Карибите такива, каквито са били някога - място, на което животът тече бавно, а местните са приятелски настроени.

От юли 2020 г. на острова с едва около 4000 жители няма регистриран случай на коронавирус. Друго предимство е, че имате и други екзотични острови на една ръка разстояние - Гваделупа (на 50 км) и Антигуа (на 45 км).

Снимка: iStock by Getty Images

Монсерат е цветен микс от африканско, британско, френско и американско влияние, а пейзажите се сменят неочаквано и в ярки контрасти - вулканични възвишения се редуват с дълбоки дефилета и тесни долини с буйна тропическа растителност.

Островът е с размери едва 11 на 18 км, което ще позволи на бъдещите му обитатели да го изследват подробно. Повечето плажове са със ситен сив или тъмнокафяв пясък заради вулканичния му произход, а край северното му крайбрежие има коралов риф.

Температурите почти не се променят през годината и са около 20-24 градуса през нощта до 27-30 градуса през деня.

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Монсерат е райско кътче с вечно лято и поръбени с палми плажове, но не е стандартният карибски остров. Той е единственото място на Карибите, където има активен вулкан - Суфриер Хилс. Огненият гигант няма особено добра слава на острова, след като при изригването му през 1997 г. унищожава столицата Плимут и води до евакуация на почти целия остров.

Днес вулканът е един от най-изкъсо следените на планетата, като от време на време изхвърля пепел в атмосферата, а за последно е избухнал през 2010 г. Любители на вулканите пътуват от цял свят, за да видят с очите си Плимут - един съвременен Помпей, в който животът така и не се завръща след унищожаването му.