Дигиталните номади са хора, които разполагат с висок доход и често са привличани от различни държави, пише Euronews. Испания е страна, която винаги е предпочитала тези дълготрайни гости, но нещо още по-интересно е, че има регион, готов да предостави финансова подкрепа за повишаване на популацията. И това е добра новина, на фона на европейските страни, които се опитват да прогонят точно тези гости.

Естремадура е регион, който се намира на границата с Португалия и е познат като по-малко посещавана туристическа дестинация. Туристите могат да се насладят на дива природа и резервати, красив планински масив и най-различни исторически находки от римско време, но когато дойде време за избор на дестинация, мнозинството тича смело към Барселона.

И след като няма туристи, Естрамадура решава да привлече хората, които със сигурност имат достатъчно финанси, за да се преселят на по-спокойно и красиво място с добър климат.

Властите на малко известният испански регион са решили да предложат на дигиталните номади и финансиране до сумата от 15 хиляди евро. Това решение е доста смело, точно този регион допринася най-малко за БВП на Испания и през годините продължава да понижава популацията си. Липсата на по-сериозни инвестиции и иновации е накарало туристите да изключат изцяло Естрамадура като туристическа точка, но с помощта на дигиталните номади е възможно да се докарат повече и по-сигурни инвестиции в бъдеще.

С помощта на бюджет от 2 милиона евро, властите се надяват да започнат с привличането на до 200 души, които да работят в региона. Положителната страна е, че всички могат да получат финансова помощ, която допълва примамливите ниските цени за живот, спрямо други по-развити региони на Испания. Ако обърнем внимание на столицата на Испания - Мадрид и град Бадахос в Естрамадура, цената за обяд в ресторант е с около 30% по-ниска от тази в столицата. Същото се отнася за градския транспорт и други основни услуги в региона.

Местните власти дори инвестират в изграждането на оптична интернет връзка, за да гарантират високите скорости на мрежата - изискване, което повечето дигитални номади търсят. Какво е необходимо за кандидатстването? Властите посочват, че търсят хора, които могат да работят дистанционно в сферата на информационните технологии и медиите. Изискването за вземане на помощ е с договор за поне 2 години живот в региона.

Условието важи и за испанци, които в последните 6 месеца не са посещавали Естрамадура. Гости извън ЕС също могат да кандидатстват, но трябва да имат необходимата виза и да пребивават в Испания легално.

Изискванията на Естрамадура са интересни за жените на възраст под 30 години, които изберат да живеят в малки градове с около 5 хиляди души. Изборът им носи сумата от 10 хиляди евро. Жени над тази възраст получават сума до 8 хиляди евро. След 2 години, номадите могат да изберат дали да останат за още една година и да получат сумата от 5 хиляди евро, като втората категория ще получи 4 хиляди евро. Естрамадура не е посочила какво финансиране ще получат мъжете, но дори са обърнали внимание за подпомагане на двойки, които решат да отгледат децата си в региона. 

Кандидатстването се случва в електронната страница на Естрамудара, където всеки може да подаде документите си онлайн и да започне процеса по преместване. Ако проектът бъде успешен, властите възнамеряват да предложат тази възможност и в други региони, където популацията намалява значително. 

ИЗБРАНО