Испанските авиокомпании очакват да продадат с 12 на сто повече билети тази зима, отколкото година по-рано, тъй като пътниците се стремят да избягват конфликтните зони. Това заяви председателят на промишленото сдружение на испанските авиокомпании (ALA), цитиран от Ройтерс.

Туристически дестинации като Канарските острови ще имат по-голям въздушен трафик поради факта, че някои авиокомпании пренасочват самолети от Израел и други дестинации в Близкия изток, каза на пресконференция в Мадрид председателят на браншовата организация Хавиер Гандара.

През зимата ще "има редица промени в разписанията на авиокомпаниите, много от тях заради конфликта в Близкия изток и в Испания ще е налице допълнителен трафик", каза още той.

Според оценката на организацията на испанските авиокомпании, публикувана на 15 октомври, продажбите до март ще достигнат 137 милиона, което е увеличение спрямо прогнозираните през август от испанския летищен оператор "Аена" (Aena) 134 милиона, преди конфликтът в Близкия изток да се разрасне.

Испания прие рекордните 64,3 милиона чуждестранни туристи от януари до август, което е растеж с 11 на сто спрямо същия период на 2023 г. и е напът да регистрира още една рекордна година въпреки все по-голямото недоволство сред местното население от въздействието на свръхтуризма на някои от най-горещите точки в страната.

"Капацитетът на авиокомпаниите продължава да расте и ние смятаме, че може да счупи и през 2024 г. миналогодишния рекорд", каза Гандара.

Анализаторите очакват летищата в Южна Европа да регистрират по-добри резултати по обем на трафика тази година, като южните терминали приемат повече пътуващи за отдих, докато северните дестинации остават фокусирани върху бизнес пътниците.

Испанските летища са приели 237 милиона пътници през годината до септември, с 10 на сто повече в сравнение със същия период на 2023 г., според последните данни на "Аена".