Лувъра, Версай, музея Орсе: липсата на чуждестранни туристи заради пандемията от коронавируса доведе до исторически спад на посещаемостта в най-емблематичните културни обекти на Франция, предаде Франс прес.

Със спад от 70 и повече процента на посетителите през юли и август, лятото няма да може да помогне да се компенсират загубите на парижките музеи през трите месеца на ограничителни мерки.

През лятото на 2019 година чужденците са били 75 процента от посетителите на Лувъра и 80 процента във Версай.

Но на американците, китайците, японците, корейците, индийците, бразилците, канадците и на граждани на други страни е забранено да идват във Франция това лято.

Посещаемостта в Лувъра, най-големият музей в света, който е регистрирал чисти загуби от 40 милиона евро по време на мерките, е намаляла със 75 процента през юли и с 60 процента през август спрямо същите два месеца на миналата година.

Положителното е, че френската публика, най-вече от околностите на Париж и европейците от близките страни са откликнали на различните оферти и специални тарифи (за семейства , младежи и други), предложени от музеите.

Прогнозите за общите загуби на приходи за 2020 година на музея Орсе и музея на Оранжерията са за 28 милиона евро заради спад от над 70 процента на посещаемостта това лято.

Центърът Помпиду залага на изложба с картини на Матис тази есен, за да се възстанови, тъй като вече е натрупал 20 милиона евро загуби през 2020 година, което го принуди да отложи някои проекта.

Посещаемостта във Версай е намаляла три пъти спрямо обичайното си равнище и загубите се оценяват на 45 милиона евро от началото на карантината, според директорката на двореца - музей Катрин Пегар.