Италианското кафе отдавна е придобило легендарен статус, а културата на пиене на еспресо от италианците скоро може да стане част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Заместник-министърът на земеделието на страната Джан Марко Чентинайо обяви, че кандидатурата вече е внесена за одобрение от националната комисия на ЮНЕСКО в Италия, откъдето трябва да бъде внесена за разглеждане в централата на ЮНЕСКО до 31 март.

Ритуалът на пиене на кафе в Италия

"В Италия кафето е много повече от проста напитка - то е автентичен ритуал, то е интегрална част от нашата национална идентичност и израз на на нашите обществени връзки, които ни отличават по целия свят," заяви Чентинайо пред италианските медии. "За всички италианци чашата еспресо представлява социален и културен ритуал, който има своето отражение и в литературата и който очарова цялата страна - от Неапол до Венеция и Триест през Рим и Милано."

Две години по-рано Илария Данези от консорциума разказва за детайлите на ритуала пред Евронюз: "Когато не са си вкъщи, италианците си пият кафето в баровете. Това е бърз ритуал. Поръчваш на бара и го глътваш за няколко секунди. Да стоят на бара, докато си пият кафето е нещо, от което италианците никога не биха се отказали. За тях това е почивка от ежедневието и често е извинение да се срещнат да обсъдят бизнес или да се видят с приятел. И най-вече - то е евтино, така че откъдето и да идваш, то е достъпно и всеки може да му се наслади."

Кафето е най-консумираната напитка в света след водата. След изобретяването на първата машина за еспресо в Италия в края на 19-и век го прави още по-популярно.

Снимка: iStock by Getty Images

Втори опит

Това не е първият опит на Италия да осигури статут на световно наследство на своята еспресо култура. Предишната инициатива не успя, тъй като кандидатури бяха подадени от две различни организации - Консорциумът за опазване на традиционното италианско еспресо в Тревизо (който представляваше цяла Италия) и сходната организация от Неапол (която представляваше регион Кампания). Двете организации влязоха в публични спорове, като си размениха обвинения в опит за обявяване на война. Комитетът на ЮНЕСКО дисквалифицира и двете организации, като ги прикани да кандидатстват отново обединени.

Как ще познаете "истинското" италианско еспресо

За истинското еспресо все пак си има конкретни изисквания, определени от консорциума. За да се смята за "истинско еспресо", кафето трябва да е с пяна, която е "еднородна и стабилна поне за 120 секунди от времето на пускане на кафето без бъркане". Освен това трябва да е "с цвят на тъмен лешник и светли ивици".

Кафето трябва да е прясно смляно и да тече от машината между 20 и 27 секунди. Трябва да се приготвя от обучен бариста с професионална кафе машина. Температурата на кафето в чашата трябва да е между 90 и 96 градуса, а дозата смляно кафе за една чаша - между 13 и 26 грама.

Има специални правила дори за вида чаша, която се използва - порцеланова с тясно дъно.