Италия е страна, в която храната и виното се възприемат много сериозно.
Италианците все някак (макар и трудно) ще ви простят, че не говорите италиански, ще преживеят и странния ви избор от менюто, но има грешки, които в техните очи са непростими.
Някои от изброените по-долу грешки просто ще предизвикат вдигнати вежди или възмутени погледи, а други ще ви спестят пари.
1. Поръчвате кетчуп или майонеза за пицата
Голяма грешка. Италианците няма да ви влязат в положение само защото сте чужденци и не сте запознати, че италианската пица в Италия се яде като италианците - без никакви сосове и заливки.
2. Забравяте за "коперто" и "сервиз"
На някои места, особено в големите градове, в сметката ви след ядене се появяват необичайни за чужденците неща - "coperto" или "servizio". Обикновено това са малки суми (между 1 и 3 евро на човек), които покриват хляба и водата, които обикновено ви носят в началото или са такса обслужване (обикновено се начислява при големми групи и в тези случаи няма нужда да оставяте допълнителен бакшиш на сервитьора).
3. Поръчвате капучино по което и да е време различно от сутринта
Италианците пият капучино само сутрин. Смятат, че млякото го прави тежко за стомаха и затова от 11 часа нататък пият само еспресо.
4. Сядате на маса и очаквате цени като на бара
В Италия на много места цената за консумиране на кафе и закуски на бара е една, а ако решите да седнете на маса, може да бъде двойна или дори тройна. Това не е измама, а по-скоро нещо общоприето, което трябва да имате предвид.
5. Искате пармезан за рибата
Рибата и сирената никога не трябва да са в една чиния, поне не в Италия. Ако за почти всяко друго ястие ще ви донесат допълнително пармезан, никога не искайте за ястия от риба или морски дарове. Италианците го смятат за просташко.
6. Ядете само пица
Пастата и пицата са безспорно най-популярните италиански изобретения, но особено ако пътувате из различни региони или сте в Италия за повече дни, ще е кощунство да ограничите кулинарния си опит само с тези две ястия. Италианците приготвят невероятни рибни ястия, морски специалитети, месо и "селски" манджи (изглеждат така, сякаш баба ви ги е забъркала, но са нещо дълбоко традиционно за съответния регион), като всеки регион си има специалитети, които си заслужават да опитате.
7. Сядате в ресторант, за който няма опашка
Ако видите сервитьори, които ви канят с меню в ръка да седнете в техния ресторант, подминете. Добрите италиански ресторанти нямат нужда от такива практики, дори напротив - пред тях обикновено се извиват опашки от хора. Не се отказвайте от чакащите - щом ги има, значи мястото наистина си заслужава.