Италия е страна, в която храната и виното се възприемат много сериозно.

Италианците все някак (макар и трудно) ще ви простят, че не говорите италиански, ще преживеят и странния ви избор от менюто, но има грешки, които в техните очи са непростими.

Някои от изброените по-долу грешки просто ще предизвикат вдигнати вежди или възмутени погледи, а други ще ви спестят пари.

1. Поръчвате кетчуп или майонеза за пицата

Голяма грешка. Италианците няма да ви влязат в положение само защото сте чужденци и не сте запознати, че италианската пица в Италия се яде като италианците - без никакви сосове и заливки.

Снимка: iStock by Getty Images

2. Забравяте за "коперто" и "сервиз"

На някои места, особено в големите градове, в сметката ви след ядене се появяват необичайни за чужденците неща - "coperto" или "servizio". Обикновено това са малки суми (между 1 и 3 евро на човек), които покриват хляба и водата, които обикновено ви носят в началото или са такса обслужване (обикновено се начислява при големми групи и в тези случаи няма нужда да оставяте допълнителен бакшиш на сервитьора).

Снимка: iStock by Getty Images

3. Поръчвате капучино по което и да е време различно от сутринта

Италианците пият капучино само сутрин. Смятат, че млякото го прави тежко за стомаха и затова от 11 часа нататък пият само еспресо.

4. Сядате на маса и очаквате цени като на бара

В Италия на много места цената за консумиране на кафе и закуски на бара е една, а ако решите да седнете на маса, може да бъде двойна или дори тройна. Това не е измама, а по-скоро нещо общоприето, което трябва да имате предвид.

5. Искате пармезан за рибата

Рибата и сирената никога не трябва да са в една чиния, поне не в Италия. Ако за почти всяко друго ястие ще ви донесат допълнително пармезан, никога не искайте за ястия от риба или морски дарове. Италианците го смятат за просташко.

Снимка: iStock by Getty Images

6. Ядете само пица

Пастата и пицата са безспорно най-популярните италиански изобретения, но особено ако пътувате из различни региони или сте в Италия за повече дни, ще е кощунство да ограничите кулинарния си опит само с тези две ястия. Италианците приготвят невероятни рибни ястия, морски специалитети, месо и "селски" манджи (изглеждат така, сякаш баба ви ги е забъркала, но са нещо дълбоко традиционно за съответния регион), като всеки регион си има специалитети, които си заслужават да опитате.

7. Сядате в ресторант, за който няма опашка

Ако видите сервитьори, които ви канят с меню в ръка да седнете в техния ресторант, подминете. Добрите италиански ресторанти нямат нужда от такива практики, дори напротив - пред тях обикновено се извиват опашки от хора. Не се отказвайте от чакащите - щом ги има, значи мястото наистина си заслужава.