Чинкуе Тере е един от най-красивите и най-известните региони на Италия, а пешеходните преходи по крайбрежните пътеки в района са сред любимите и задължителни дейности за посетителите.

Но всеки, който планира тази живописна разходка през следващите няколко дни, трябва да бъде внимателен - планира се ограничаване на посоката на движение, което означава, че една от пътеките между петте бивши рибарски селища ще бъде достъпна само в едната посока.

Снимка: iStock by Getty Images

Това изпреварва огромния брой посетители, които Италия очаква за уикенда по случай Деня на освобождението, който се отбелязва на 25 април (в чест на освобождението на страната от фашистко управление). Ограниченията ще се прилагат на този ден, както и на 26, 27, 28 април и 1 май, когато милиони италианци ще бъдат на почивка, както и  чуждестранните туристи.

На уебсайта на Националния парк Чинкуе Тере е публикувано следното съобщение: "Внимание, задължително еднопосочно движение по пътеката от Monterosso to Vernazza, която се намира по известната "sentiero azzurro" или синя пътека. Служителите на парка и полицията ще следят за спазването на правилата между 9 и 14 ч., така че моля, не се опитвайте да стигнете пеша от Вернаца до Монтеросо.

Донатела Бианки, ръководител на управата на националния парк, заявява пред Telegraph: "Опитваме се да овладеем притока на хора по пътеките, за да опазим околната среда в района, както и да се погрижим за безопасността на посетителите."

И за да се контролират тълпите, се въвежда не само еднопосочна система - всеки човек, който иска да тръгне по маршрута, ще трябва да плати 15 евро вход. Тези правила може да се прилагат и за уикенда на 4 и 5 май, но това все още не е потвърдено.

Нещо повече, други места в района на Чинкуе Тере се нуждаят от сериозна реставрация - като Via dell'Amore (известна още като "алеята на влюбените") на стойност 25 милиона долара.

Чинкуе Тере не иска туристите да се отдръпнат напълно, но на толкова красива брегова линия все още може да се помогне, за да остане в добро състояние.

Макар че тази новина изглежда изненадваща, Италия от доста време се огъва под тежестта на свръхтуризма. Флоренция ограничи броя на Airbnb, които могат да работят в града, а в събота Венеция ще започне да събира входна такса от еднодневните туристи. Скоро ще трябва да плащате туристическа такса и за посещение на езерото Комо, което привлича около 1,4 млн. туристи годишно, но вече търси начин да ограничи огромния брой посетители. 

Снимка: iStock by Getty Images

Алесандро Рапинезе, кмет на град Комо, заяви пред Times: "Вече обсъждаме идеята за туристически данък. Революциите започват с конкретни мерки и ние сме готови за това дълго пътуване. Той продължи: "Трудно е да бъдеш кмет, когато се бориш с туризма".

Съобщава се още, че Рапинез обмисля въвеждането на модел, подобен на туристическия данък във Венеция, който ще се прилага за еднодневните туристи и може да се събира само в пиковите дни, като уикендите и официалните празници.

Вила дел Балбианело, която е участвала във филми за Джеймс Бонд и "Междузвездни войни", беше принудена да намали броя на влизащите от 2000 на 1200 души, за да я защити. Италианският фонд за околна среда счита това решение за доста драстично, но според Euronews то е необходимо, за да се противодейства на ефекта от прекомерния туризъм.