Фонтан, открит през октомври във Виена, предизвиква недоумение, подигравки и гняв, предадават БТА и АФП.

"Къде е най-грозният фонтан в света? В Австрия!", "Срам!", "Какъв ужас!", "Това шега ли е?", са коментарите в социалните мрежи. Мащабната творбата от сив бетон се състои от 33 фигури, сякаш изработени от малки деца, които обграждат струя вода.

Фонтанът е поръчан от Общината, за да бъде отбелязана 150-годишнината от снабдяването на града с изворна вода, с което Виена се гордее. Той беше открит тържествено на 24 октомври от кмета Михаел Лудвиг, според когото е "интересен", и от президента Александър ван дер Белен. Виенският колектив "Гелитин" печели конкурса с концепцията си, която "представя отговорността на обществото към водата, чиято защита е все по-важна" при нарастващата суша.

Фонтанът обаче не допада на мнозина. В социалната мрежа "X", известна доскоро като "Twitter", има коментари за контраста между него и неокласическия образец пред Парламента. Текст на английски език колко е жалко, че "само това е направено срещу 1,8 милиона евро, взети от данъкоплатците", е видян повече от 7,5 милиона пъти, при население от 9 милиона души.

Освен дискусията за мястото на модерното изкуство в публичните пространства, именно цената на фонтана предизвиква най-голямо недоумение.

По-малко от седмица след откриването му по фигурите бяха нарисувани черни сълзи, отбелязва АФП.