Единствено мегаполиси като Москва или Мелбърн имат дори по-големи трамвайни мрежи от Виена, разказват авторите на пътеводителя "Да откриеш Виена през трамвая". Бепо Байерл и Томас Хофман, препоръчват пътуване с трамвай, което би трябвало да направи всеки посетител на Виена, съобщават от Община Виена.

Снимка: Wiener Linien/Община Виена

Един от най-интересните маршрути според тях е с трамвай D в посока Нусдорф. Ако се качите на Централна гара, пътуването ще ви отнеме около 50 минути, а до последната спирка са 32 спирки. По време на това мини пътешествие ще минете покрай някои от най-известните виенски забележителности като сградата на парламента, най-големият немскоезичен театър Бургтеатър или сградата на Виенския университет.

Друг маршрут, който според авторите е "задължителен", е маршрутът на линия 62 до Лайнц. Пътуването до крайната спирка трае 39 минути, а общият брой на спирките е 26. От централния площад Карлплац линията стига до Хайднпарк. След това трамваят се движи по Айхенщрасе край железопътна линия в посока Грац. Там можете да видите нещо нетипично за представите ни за Виена - лошо измазани тухлени къщи.

В книгата се разказва и за социалната жилищна политика на Виена и за първите виенски работнически жилища, които вече са паметници на културата. Това са били първите работнически къщи във Виена, разказва Байерл.

След това трамваят отива до моста Филаделфия. Той е кръстен е така, тъй като един от първите локомотиви, използвани във Виена, е внесен от Филаделфия. В книгата можете да намерите още много допълнителна информация за конкретни места, край които минава трамвайната линия. Например за Хайднпарк, който е получил името си от факта, че някога там е била погребана главата на композитора Йозеф Хайдн.

Снимка: Wiener Linien/Община Виена