Част от италианските ски курорти ще отворят следващата седмица, макар и с множество ограничения.

Ски курортите в италианския регион Ломбардия ще отворят пистите от 15 февруари. Решението идва, след като курортите получиха зелена светлина за стартиране на дейността си от специалния експертен панел, който съветва правителството относно прилагането на мерките в страната.

Ще се допускат скиори, които са не повече от 30% от капацитета за час на съоръженията. Очаква се да бъдат наложени и други ограничения като лимит на броя продадени ски карти за деня.

Освен това всички писти в райони, определени като "жълти зони" (с нисък риск) според местната категоризация на разпространение на Covid-19, също могат да започнат да посрещат любители на зимните спортове от 15 февруари, в случай че успеят да запазят мястото си в списъка. Решението се взима на местно ниво и всеки регион трябва да вземе индивидуално решение да отвори пистите на територията си. До момента такова обявление има само от Ломбардия.

В Италия действа система за разпределение на провинциите според нивото на риск в бял, жълт, оранжев и червен списък. Провинциите, които са в оранжевия и червения списък, няма да имат опция да отворят ски курортите си (към 11 февруари това са автономна провинция Болцано, Сицилия и Умбрия). Като червени зони се обявяват също и определени общини или градове, като разпределението на зоните се обявява всеки петък.

Актуалното разпределение по зони може да се следи на сайта италианското здравно министерство тук.

Предстои да бъде преразгледана и текущата забрана за несъществени пътувания между провинциите, която е в сила до 15 февруари.

Ски курортите ще могат да отворят за пръв път през този зимен сезон, след като строгите мерки за безопасност доведоха до затварянето им още през ноември миналата година.

В алпийската провинция Ломбардия в Италия се намират някои от най-популярните ски курорти като Ливиньо, Валмаленко, Бормио, Мадезимо, Адамело, Монте Пора и Брембо.