Ако ви предстои пътуване до Германия това лято, не е нужно да плащате висока цена, за да ползвате германските железници. През юни, юли и август всеки (включително и чужденците) може да си купи специален месечен билет само за 9 евро, с който да ползва всички регионални и местни влакове в продължение на 30 дни.

Билетът може да се купи от сайта на железниците или от всяка машина за билети на германските гари.

Местните медии съобщават, че евтините билети са част от усилията на властите да стимулират повече хора да се придвижват с влак вместо да ползват автомобили и други зависими от бензин превозни средства.

9-евровият билет няма да важи само за влакове на дълги разстояния (IC, ICE, EC), но ще може да се ползва за всички останали форми на обществен транспорт - RB, RE, U-Bahn, S-Bahn, автобуси и трамваи в цяла Германия.

Валидността на билета е един календарен месец между 1-во и 30-о/31-во число. Няма ограничения за броя на пътуванията, които могат да се осъществят с един билет. Децата на възраст между 6 и 14 години имат нужда от отделен билет от 9 евро (или нормален билет), а децата под 6-годишна възраст пътуват винаги безплатно.

Подобна програма за евтино пътуване с влак от години съществува и в Дания. В скандинавската страна за 50 евро всеки може да си вземе билет, който дава право за 8 дни неограничено пътуване из страната.