Скандинавските страни са известни като скъпи дестинации, за които туристите трябва да подготвят по-висок бюджет за всичките си преживявания - от нощувките и транспорта до храната и музеите.

Дания не прави изключение, но поне що се отнася до транспорта, това лято почитателите на Севера имат възможност да спестят и да пренасочат тази част от бюджета си за други приятни неща.

Популярният сред местните и туристите билет Rejsepas за 8-дневно неограничено пътуване с влак се завръща това лято. Цената му е 399 крони (около 53 евро) и дава възможност на всеки възрастен да пътува неограничено с влаковете на националната датска жп компания в продължение на 8 последователни дни.

Освен това билетът важи и за автобусите и влаковете на транспортна компания Arriva, за метрото и S-влаковете в Копенхаген, както и за Letbane системата в Орхус и редица местни влакове.

Цената на билета е почти равна на цената на стандартен билет за влак от Копенхаген до Орхус.

Билетът има и версия за деца под 16 години, като цената му е 199 крони (около 27 евро). Но ако възрастен пътува с 8-дневния билет, има право да вземе до две деца на възраст до 12 години безплатно. Звучи ли ви това като план за епично семейно пътешествие в страната на Андерсен.

С билета можете да прекарате няколко дни в Копенхаген, които да комбинирате с обиколка на градове и забележителности в района каро Орхус (европейска столица на културата през 2017 г.) и Оденсе (родното място на детския писател, където се намира и новият му музей).

Билетът е предвиден за летни пътешествия и трябва да се използва в периода 25 юни - 7 август. Продажбата на Rejsepas започва на 1 юни, а броят на билетите е ограничен - 75 000, затова е добре да купите своя рано.