Конфликтът в Украйна засегна много сфери на живота в много страни по света, а цялостното му влияние тепърва ще става ясно. Туризмът и авиацията също 

Няколко държави (сред тях Чехия и Латвия) вече обявиха, че спират издаването на визи за руски граждани. Въздушното пространство в южните части на Русия е затворено, както и това над Украйна, Молдова и част от Беларус.

Всички авиокомпании преустановиха полетите си до Украйна. Великобритания забрани навлизане на руски самолети на територията си, на което Русия отговори с идентична забрана. 

Какви други последици от конфликта може да имат влияние върху следващата ви почивка, дори и тя на пръв поглед да няма нищо общо с региона?

Какво става, ако полетът ви минава над Украйна?

Ако ви предстои да се качите на полет, който обичайно преминава над Украйна, той със сигурност ще бъде пренасочен през друг маршрут. Онлайн системата за следене на полети в реално време ADS-B Exchange показва, че във въздушното пространство над Украйна и околностите ѝ няма самолети на гражданската авиация.

Снимка: скрийншот от онлайн системата за проследяване на полети ADS-B Exchange към 16 часа на 25 февруари 2022 г.

За авиацията безопасността е водещ приоритет," коментира пред Си Ен Ен Уили Уолш генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт.

Ще има ли закъснение и поскъпване на полети?

Голяма част от полетите от Западна и Централна Европа за Азия минаваха над Украйна или Русия, но така или иначе много от тях използват алтернативни маршрути през Балканите и Турция още преди началото на конфликта. Тези промени засягат полети от България само в случай че има прехвърляне на някое от централноевропейските летища.

Някои авиокомпании вече публикуваха съобщения за възможни закъснения заради наложителната смяна на маршрутите. Специалисти от авиацията коментират пред британския вестник "Гардиън", че не се очаква допълнителните разстояния да доведат до сериозно удължаване на полетното време и за повечето полети, дори и да има разлика, тя ще е минимална.

Ще поскъпнат ли полетите и пакетните почивки?

Самите военни действия едва ли ще повлияят върху цените на туристическите услуги в България и други незасегнати за момента дестинации. Има обаче косвени фактори, които могат да го направят. Увеличение на цените на горивата в Европа ще доведат до увеличение на цените на самолетните билети, откъдето при драстични разлики може да има и увеличение на цените на почивките. В цените на пакетните почивки често се посочва, че при рязка промяна на цените на горивата клиентите дължат допълнителна горивна такса.

По информация на "Гардиън" "Райънеър" няма да вдига цените на билетите си за момента, тъй като се е подсигурил с гориво за следващите месеци. Не такъв е обаче случаят с "Уизеър" и "Изиджет", които имат по-малки запаси.