Бъдещето идва - и то сякаш по-скоро, отколкото си мислим. 

Във всички краища на планетата вече има места, които сякаш са пропътували назад във времето, за да ни покажат как ще изглежда светът след 20 или 30 години. 

Туристическите полети в космоса са вече факт. Проектите за летящи таксита са само част от футуристичните гледки, които ще наблюдаваме само след няколко години.

А докато чакаме първите успешни модели да полетят в градските небеса, ето накъде можем да тръгнем за порция бъдеще сега.

 

Музей на бъдещето, Дубай

Снимка: iStock by Getty Images

Сградата на музея, който отвори врати в края на февруари 2022 г., се забелязва отдалеч. Овалната ѝ форма е с метална фасада, изписана на арабски, а вътре на 7 етажа се побират важни за бъдещето на човечеството теми като космически пътувания, екология и климатични промени, здраве, духовност, биоинженерство. Всеки етаж ще е футуристичен филм, който посетителите не само ще гледат, но и ще могат да си взаимодействат с него.

Като част от очакването на големия ден от правителствената пресслужба на Дубай разпространиха 30-секундно видео, в което се вижда как летящ обект, наподобяващ космически кораб, се приземява в музея.

Кръгът на Гуанджоу, Китай

Снимка: iStock by Getty Images

Кръгът на Гуанджоу е 33-етажна бизнес сграда, създадена да контрастира с традиционните небостъргачи, извисяващи се към небето. Дело е на италианския архитект Жозеф ди Паскуале, който вгражда много от източните философии и символи във формата ѝ. Отразена във водите на река Джудзян, сградата прилича на осмица и на знака за безкрайност.

Макар да не е отворен за посещения, Кръгът на Гуанджоу е задължителна спирка на всеки турист в китайския град Гуанджоу.

Летище Чанги, Сингапур

Снимка: iStock by Getty Images

Какво по-футуристично от водопад в сградата на летище? 40-метровият Рейн Вортекс се стича с мощна струя от покрив от стъкло и метал в центъра на изкуствена тропическа гора, разположена в търговския център "Джуъл" на територията на летището. Точно пред водопада минава и мост за влаковете до летището.

Мястото е толкова удивително, че много туристи идват да го посетят специално, дори и да не използват самото летище.

Музеят на утрешния ден, Бразилия

Снимка: iStock by Getty Images

Музеят на утрешния ден е една по-различна спирка в и без това пълния с чудеса Рио де Жанейро. Музеят се фокусира върху идеи и чрез интерактивни експонати предизвиква размисъл върху много от темите, които засягат бъдещето на света. Преживяването в музея е интересно както за деца, така и за възрастни, а сградата му е една от най-необикновените в града.

Мостът Шарк, Катар

Тази все още незавършена конструкция ще е един от най-необикновените начини за пресичане на водно пространство с автомобил, когато бъде готова. Представлява система от мостове и тунели, които ще свързват различни части на Доха, като се движат ту над, ту под водата.

Част от съоръжението ще има и зона за пешеходци, която през деня ще има сянка, а вечер "покривът" ѝ ще се отваря за гледка към нощното небе. На един от мостовете са предвидени още парк, зона за хранене и фуникуляр.