На фона на новините за войната в Украйна, на заден план остава друга новина, която идва от южните части на Африка. Въпреки спадането на броя на заразените с Омикрон в световен мащаб и отпадането на ограничителните мерки в много държави, туристите трябва да следят развитието на нов вариант на COVID-19, наречен BA.2.

Какво представлява новият вариант ВА.2?

Световната здравна организация го определя като "притеснителен вариант", а според информация на "Форбс" той е с 30% по-заразен от Омикрон. Процентът на хоспитализираните обаче се запазва сходен на заразените с Омикрон.

Досегашните изследвания показват, че както Омикрон, така и новият вариант са способни до голяма степен да заобикалят антителата, създадени от ваксини. От друга страна, ваксинираните хора по-трудно се превръщат в разпространители на вируса в сравнение с неваксинираните.

Сред водещите симптоми на ВА.2 са мускулна треска, умора, гадене и замаяност.

Ще има ли нова вълна на COVID-19?

Дали разпространението на ВА.2 ще достигне световен мащаб и дали ще се превърне в причина за поредна година на затворени граници и отменени пътувания?

Според първоначалните данни новият вариант едва ли ще доведе до нова вълна на COVID-19 и не води до по-тежко протичане на инфекцията. Въпреки това датски учени вече са установили, че той заразява (макар и рядко) повторно хора, които вече са преболедували Омикрон.

По данни на СЗО, цитирани от "Си Ен Би Си", ВА.2 е доминиращ вариант в 18 страни и представлява 35% от новите случаи, които са генетично изследвани през последната седмица на февруари.

Новият вариант набира сила, но цифрите учудващо не скачат в небесата - по информация на СЗО през последната седмица на февруари случаите на заразени с COVID-19 са намалели с 21%, а броят на смъртните случаи - с 8%.