Кабо Верде звучи екзотично, тропично и далечно и макар че от няколко години има директни полети от България до зелената островна държава, тя остава малко позната за повечето хора.

Тези, които решат да последват примера на птиците и да отлетят на юг през студените есенни и зимни дни, ще бъдат приятно изненадани, ако изберат Кабо Верде. До африканската островна страна има малко полети, което означава, че туристите също са малко и ще срещнат малко себеподобни дори в най-известните курорти.

Кабо Верде е спокойна алтернатива на други тропически дестинации като Занзибар и Малдивите.

Най-търсената сред българите дестинация е остров Сал, който има отлични плажове и перфектни условия за каране на сърф и уиндсърф, както и пясъчни дюни за сафари приключения.

Как пътуваме до Кабо Верде в момента?

Мерките за влизане на територията на Кабо Верде са единни - всички чужденци трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди кацане на летището.

Преди пътуването трябва да се попълни и формуляр (тук).

Кабо Верде към момента е в оранжевата зона на българското здравно министерство, което означава, че при връщане в България се изисква сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или отрицателен тест (бърз или PCR).

Колко струва почивка в Кабо Верде?

7-дневна почивка с директен полет от София ще ви излезе между 1000 и 1800 евро според звездите и удобствата на хотела, който изберете, като в тази ценова категория влизат хотели с 4 и 5 звезди от големи световни вериги.

Разгледайте оферти за почивка в Кабо Верде ТУК >>>

Снимка: iStock by Getty Images

Какви са мерките на самите острови в Кабо Верде?

На всички публични места носенето на маски е задължително. Ако искате да пътувате между островите, трябва да покажете бърз тест преди качване на борда на лодка или самолет. Бързият тест в Кабо Верде струва около 20 лева, ако си го направите в общинските лаборатории. Ако трябва да си направите PCR тест в Кабо Верде, цената е около 120 лева.

Деца под 7-годишна възраст няма нужда да се тестват, а децата под 10 години могат да не носят маска (по преценка на родителя).