Пътуването може да е и скъпо, и евтино занимание, а за най-изобретателните може да е напълно безплатно.

Ако търсите идеи как можете да пътувате безплатно (включително транспорт, настаняване и забележителности), вижте книгата "203 предизвикателства за пътешественици". Предизвикателство 77 е именно да пътувате безплатно, като в книгата ще намерите десетки идеи как точно да го направите.

Ето и нашия списък с всички забавни неща, които можете да правите, докато пътувате, без това да ви струва и една стотинка.

1. Да станете рано и да видите изгрева.

2. Да гледате залеза над контурите на града или извивките на хълмовете.

3. Да се качите нависоко (небостъргач, висока обществена сграда със свободен достъп или хълм) за красива панорама. Можете да потърсите в Google "Best free rooftop views of... [името на града]" и  със сигурност ще откриете много идеи. 

Снимка: iStock by Getty Images

4. Да се запишете за free tour - не е точно безплатен, защото се очаква да оставите дарение, но навсякъде по света е преживяване, което си струва парите (а и можете да оставите точно толкова, колкото искате). Друг вариант е да потърсите в Google "free audio guide for...[името на града]" и ще намерите по няколко варианта на аудиогидове, които можете да слушате безплатно на английски.

5. Да слушате уличните музиканти.

6. Да проучите кога са местните празници и да посетите мястото точно в разгара им.

7. Да спортувате с местните на обществените площадки и игрища.

8. Да тренирате на фитнес на открито.

9. Да се възползвате от всички безплатни забавления на рождения си ден. От книгата "203 предизвикателства за пътешественици":

Заслужава си да пътувате на рождения си ден. Където и да сте - много забележителности по света имат специални отстъпки за рожденици. Например: в увеселителен парк "Tokyo Joypolis" в Япония получавате вход свободен и безплатен сладолед. Безплатно се возите на лифта до планината Тейбъл над Кейптаун с "Table Mountain Aerial Cableway". Безплатно се качвате на наблюдателната кула "Donauturm" във Виена, Австрия, а на върха ви чака "сладка изненада". Или просто, където и да сте, попитайте какви намаления има за рожденици.

Снимка: 203 предизвикателства за пътешественици

10. Да се възползвате от всички атракции, които по принцип са безплатни - като ферибота до Стейтън Айлънд в Ню Йорк или Британският музей в Лондон.

11. Да се разходите из традиционните пазари. Ако си харесате нещо, може да пазарувате, но пазарите определено са едно от най-добрите места за фотография и за разговори с местните хора.

12. Да се разходите в градския парк.

13. Да посетите музей или галерия в деня за безплатно посещение (обикновено е веднъж в месеца).

14. Да снимате архитектурни забележителности.

15. Да влезете в местните храмове. Когато те са в големи европейски градове с богато минало като Флоренция, Париж или Барселона, почти със сигурност вътре ще откриете и невероятни произведения на изкуството.

16. Да си направите плейлист с песни, свързани с вашата дестинация, и да се разхождате, докато го слушате.

17. Да почетете книга на някое тихо, слънчево място. Действието в книгата мое да се развива в града, в който се намирате. 

18. Да наблюдавате птиците или растенията, ако сте на някое екзотично място.

19. Да медитирате.

20. Да учите чужд език. Извадете си от интернет десет основни фрази на местния език и ги използвайте постоянно при разговор с хората (например "Здравейте", "Как сте?", "Добре съм", "Благодаря", "Извинете", "Това е много вкусно" и други). Когато ги усвоите, добавете още десет.

21. Да слушате религиозната музика в храм (в християнските църкви обикновено можете да чуете такава в събота или неделя сутрин).

22. Да плувате на обществените плажове.

Снимка: Unsplash

23. Да си направите пикник на плажа или в парка.

24. Да заснемете видео поздрави за тези свои приятели, които скоро ще имат рожден ден.

25. Да гледате звездите в ясна нощ.

26. Да проучите историята и любопитните факти за мястото, на което се намирате. Понякога публикациите на тема история могат да са скучни и дълги, но ако потърсите "Любопитни факти за...", ще попаднете на леки четива със синтезирана информация, при това само с най-пикантните подробности!

27. Да наблюдавате хората. Това е интересно дори в собствената ви страна, а в чужбина със сигурност ще провокира много въпроси.

28. Да направите преход сред природата. Планини, крайбрежни пътеки, водопади, скални феномени - каквато и запазена природа да има покрай вас, свалете си офлайн карти и се отправете на преход.

Снимка: Unsplash

29. Да разгледате уличното изкуство.

30. Да се изгубите нарочно, за да откриете места, за чието съществуване не пише в нито един пътеводител.