С наближаването на зимата почти всички европейски курорти обявиха с какви правила и ограничения ще стартират ски сезона тази година.

Австрия се готви за първия истински ски сезон от две години насам, като търси баланс между мерки за ограничаване на заразата и мерки за привличане на туристи.

През миналия сезон ски курортите бяха отворени, но хотелите бяха затворени, заради което по пистите почти нямаше чужденци.

Правила за ползване на пистите и лифтовете

Първите курорти в Австрия отвориха пистите през септември, като се изискват COVID сертификат и задължително носене на маски при ползване на лифтовете.

Сертификатът ще бъде проверяван веднъж - при закупуване на карта за лифт.

Капацитетът на лифтовете засега няма да бъде ограничаван, но носенето на маска FFP2 към момента е задължително.

Снимка: iStock by Getty Images

Правила в заведения, магазини и хотели

FFP2 маските са задължителни също за ползване на градски транспорт, пазаруване в магазини, бензиностанции, аптеки и други. За музеите и нехранителните магазини този тип маски са задължителни само за неваксинираните и непреболедували лица.

От 8 ноември, ако не са ваксинирани или преболедували, посетителите няма да могат да се хранят в ресторанти в Австрия, нито да отсядат в хотели. По думите на австрийския канцлер тези ограничения вероятно ще останат в сила и по време на коледните и новогодишни празници. 

Как могат да се проеменят мерките при влошаване на ситуацията?

В Австрия действа 5-степенна система от ограничения в зависимост от броя на заетите легла в интензивните отделения на болниците. При най-тежката 5-а степен, само ваксинирани и преболедували хора ще бъдат допускани в редица помещения на закрито, сред които и "апре-ски" баровете, които ще бъдат третирани по правилата за ресторантите. При увеличаване на броя на тежките случаи на COVID-19 австрийските власти могат да наложат и други ограничения - ограничаване на капацитета на лифтовете и заведенията за хранене, налагане на вечерен час и други.

Всяка провинция може да обяви различни правила според ситуацията. Към момента в нощните клубове във Виена може да се влезе с тест, ваксина или документ за преболедуване, докато в Щирия и Тирол от 8 ноември се допускат само ваксинирани и преболедували лица.

Хотелите и австрийските туристически агенции, специализирани в ски туризма, предлагат различни възможности за гъвкави резервации, за да създадат усещане за спокойствие у клиентите си. Туризмът допринася за около 5% от БВП на Австрия и страната се надява тази зима чуждестранните туристи да се върнат по пистите.