Ако има едно нещо, за което всички са съгласни, то е че карането на ски в Европа скоро не се очертава да се върне към някогашното "нормално".

Миналата година много от европейските ски курорти останаха затворени заради големия брой заразени с COVID-19 и ограниченията, наложени от властите.

Тази година почти всички държави, известни с пистите си, вече обявиха, че курортите ще отворят.

Във всяка страна ще важат различни правила и ограничения, като почти всички държави си оставят вратичка за промяна, в случай че има нова сериозна вълна на пандемията.

Ето какво може да очаквате от ски ваканция в някои от най-известните зимни дестинации в Европа.

Австрия

През идния зимен сезон в Австрия ски спортът, зимната почивка и консумацията в барове и заведения след спортните активности ще са възможни, но при спазване на строги правила. В лифтовете ще е задължителна маската ФФП2 и ще бъдат допускани лица, които притежават документ, че са ваксинирани, оздравели или тествани.

Тази зима опашките за качване в кабина или гондола ще бъдат предотвратени, тъй като не се предвиждат ограничения в лифтовите капацитети. Няма да се прилагат и правилата за спазване на дистанция.

Правилата за лифтовете се прилагат и на Коледните базари, които се организират в цялата страна от средата на ноември или началото на декември.

В ресторантите и хотелите също се допускат единствено ваксинирани, оздравели и гости с валиден тест, като при влизане в сила на трета степен е валиден само PCR тест, а антигенен тест не се приема.

Швейцария

Швейцарското правителство и операторите на лифтове в страната се споразумяха през предстоящия зимен сезон да не се изисква зелен сертификат за ползващите лифтовете и пистите. При ползване на лифт маската ще е задължителна, а в заведенията ще се изисква зелен сертификат.

Снимка: iStock by Getty Images

Франция

Властите потвърдиха, че всички ски курорти ще могат да отворят врати тази зима. Няма да се изисква зелен сертификат за ползване на лифтовете, освен ако ситуацията с разпространението на вируса не се влоши рязко.

Италия

Ски ваканцията в Италия също ще е с минимални ограничения тази година. Италианските власти обявиха, че ски курортите ще могат да работят.

Влизането в заведения, музеи и други затворени пространства в Италия става със зелен сертификат за всички над 12 години.

Андора

Ски курортите в Андора също са в очакване на сериозен сняг, за да отворят пистите си за ски и сноуборд ентусиастите. На лифтовете маските ще са задължителни за всички над 6 години, а по пистите ще са препоръчителни. Няма да има ограничения в капацитета на лифтовете, за да не се образуват опашки.