От днес, 7 януари, влизат в сила нови правила за завръщащите се от червена зона българи.

До момента неваксинираните и непреболедували COVID-19 българи можеха да се приберат в България с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане на границата, без да бъдат поставяни под карантина. Тази възможност не съществува в новите правила и тези лица ще бъдат поставяни под карантина. От друга страна, ваксинираните също ще трябва да представят PCR тест, за да избегнат карантината.

Ето какво трябва да знаете за всички промени, които влизат в сила от 7 януари.

Всички, които се завръщат от червени зони в България, трябва да представят два документа:

  1. Документ за ваксинация или преболедуване

И

  1. Отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България.

При липсата на един от двата документа, пристигащите ще бъдат поставяни под карантина, като в някои случаи са предвидени опции за освобождаване от карантината на третия ден. Ето какво означава това за ваксинираните и неваксинираните. 

Правила за ваксинирани и преболедували

Ваксинираните и преболедували COVID-19 лица ще трябва задължително да представят и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната. Ако някой е ваксиниран, но няма тест, ще бъде поставен под 10-дневна карантина. 72 часа (3 дни) след началото на карантината лицето има право да си направи PCR тест и ако той е негативен, да бъде освободено от остатъка от карантината.

Правила за неваксинирани и непреболедували

Тези българи, които се завръщат от червена зона и нито са ваксинирани, нито имат документ за преболедуване, ще бъдат поставени под 10-дневна карантина.

Опция за предсрочна отмяна на карантината имат тези лица, които при пристигане в страната представят отрицателен PCR тест. 72 часа след началото на карантината те ще имат право да си направят втори PCR тест и при отрицателен резултат, да бъдат освободени от остатъка от карантината.

В случай, че неваксинирани и непреболедували българи не представят отрицателен PCR тест на границата, няма да имат възможност да се освободят от 10-дневната карантина.

Страни в червената зона

В актуалната заповед на министъра на здравеопазването е посочен и актуален списък на страните от червената зона. В него влизат голяма част от европейските страни, както и няколко популярни за зимните месеци туристически дестинации.

Европа: Великобритания, Гибралтар, Дания, Фарьорски острови, Исландия, Ирландия, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Белгия, Германия, Лихтенщайн, Швейцария, Италия, Сан Марино, Монако, Франция, Испания, Андора, Португалия, Словения, Хърватия, Словакия, Чехия, Полша, Черна гора, Малта, Кипър, Гърция

Африка: Република Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Есватини, Зимбабве, Мозамбик, Танзания, Намибия, Замбия

Азия: Туркменистан, Таджикистан, Афганистан, Киргизка република, Северна Корея, Грузия, Йордания, Сейшели

Северна и Южна Америка: Аржентина, Чили, Уругвай, Бразилия, Парагвай, Боливия, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба, Доминикана, Сейнт Китс и Нейвис, Тринидад и Тобаго, Барбадос, Британски Вирджински острови, острови Аруба, Кюрасао, Бахамски острови, Кайманови острови, Синт Еустациус, Саба, Търкс и Кайкос, Бермуда, Кабо Верде, Съединени американски щати, Канада, както и Австралия.

В зелената зона от 7 януари са само Ватикана и Румъния.

Актуална информация за пътуване по време на COVID-19 следете ТУК>>>