Трафикът на ГКПП-"Кулата" цял ден е много интензивен. Сутринта опашката от чакащи автомобили беше около 7 км и преминаването ставаше много бавно. Следобяд колоната беше сведена до около 2 км.

За да не се получава струпване на самия граничен пункт, колите се спират на около километър и половина преди границата. От гръцка страна работят 3 гишета, в делнични дни те са само 2. От българска страна работят всички гишета, съобщи БНТ.

Снимка: БТА

Заради "тапата" гледката в района беше на излезли от автомобилите хора, които се разхождат по шосето и на деца, играещи с топка около тях.

Снимка: БТА

Някои от чакащите дори извадиха плажни чадъри.

Кадър от bTV

В един момент пък група жени се хванаха на хоро край автомобилите.

В колоната не липсваха и емоции, особено при опити на шофьори да изпреварят останалите на опашката.

Само 2 километра преди пункта, малко преди да бъде пропуснат в близост до границата, Михалис от Румъния разказа пред репортер на БТА, че чакането е продължило близо два часа. Той сподели, че всяка година почива в Гърция, но досега е пътувал със самолет. Тази година на почивка със съпругата си и бебето им, затова са решили да пътуват с кола. Категоричен е обаче, че за следващата почивка не би тръгнал с автомобил.

Като неочаквана ситуация определиха преминаването в Гърция и хора от последните коли на опашката. Михайл Пурта от Румъния разказа, че всяка година при пътуване до гръцките плажове, му се е налагало да чака на граничните пунктове. По думите му обаче този път ще се наложи да чака повече, отколкото при предишните му пътувания.

Снимка: БТА

Очаква се трафикът на граничния пункт да бъде интензивен през целия ден. На влизане в Гърция българските граждани, които пътуват с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа или сертификат за ваксинация срещу Ковид-19, направена преди не по-малко от 14 дни, съобщават от Главна дирекция "Гранична полиция". Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген в продължение на 2 до 9 месеца от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.

Считано от днес, 19 юни, Гърция ще допуска български граждани и с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест за Ковид-19 на хартиен носител, съобщи гръцкото Министерство на туризма, цитирано в съобщение от МВнР. Документът трябва да е издаден от оторизирана лаборатория. Облекчения са въведени и за децата. Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване вече ще важат за навършилите 12 години, а не както досега - за навършилите 6.

Снощи обаче стана ясно, че един от големите гръцки туроператори прекратява дейността си между 18-и и 26-и юни, което ще попречи на почивките на много български туристи.