Най-известната сред чужденците българска храна - шопската салата, е ястие, което отдавна е и българска запазена марка. И всъщност е продукт на туристическа реклама, пише в своя публикация ФАР - мултимедийният портал на български и сръбски език.

Създадена е през 1956 г. от професионални готвачи на най-стария български туристически оператор "Балкантурист" и за пръв път се появява в менюто на ресторант "Черноморец" в черноморския курорт "Св. св. Константин и Елена", известен от 1957 до 1992 г. като курорт "Дружба". Замисълът е бил да се направи ястие, което да пресъздава националния трибагреник (българското знаме) и да популяризира България.

За пръв път рецептата за салатата се появява през 1956 г. в "Книга за домакинята" и не съдържа сирене. Включвала е печени чушки, домати, краставици, лук, магданоз, люта чушка, олио и оцет. През 1970 г. в "Рецептурник по готварство и сладкарство" са дадени четири варианта на шопската салата - с лук и сирене; без лук и със сирене; с печени чушки и със сирене; без сладки чушки, но с люта чушка и със сирене. В началото на 70-те години печените чушки и настърганото сирене се налагат като задължителен елемент от салатата. Предполага се, че е наречена шопска заради настърганото отгоре сирене - шопите са били известни с белите си носии, добавя БТА.

Снимка: iStock by Getty Images

От България рецептата се разпространява в Сърбия, Чехия, Словакия, включително Румъния, където е известна като salată bulgărească (българска салата). По най-нови данни от различни туристически организации по света популярното ястие се сервира в много ресторанти и заведения на всички континенти. Преди десет години анкета в Европейския парламент показа, че българската шопска салата е любимото ястие на европейците, информират още от ФАР.