Ето кои са новите правила, които влизат в сила от 1 октомври в някои от страните, популярни като туристически дестинации.

Непал

Ваксинираните чуждестранни туристи отново могат да получат виза за Непал и при пристигане в Катманду, като за тях вече няма задължителна карантина. Задължително е от последната доза на ваксината да са минали 14 дни, както и да имат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане. На място ваксинираните пътници подлежат и на задължителен бърз тест, който се прави на летището.

Неваксинираните също трябва да представят отрицателен PCR тест, но след това трябва да прекарат 7 дни в одобрен от непалските власти карантинен хотел.

Япония

От 1 октомври Япония намалява карантината за ваксинираните чуждестранни туристи от 14 на 10 дни. Това ще е възможно, ако PCR тестът им на 10-я ден е отрицателен.

В момента чуждестранните посетители на Япония трябва да прекарат първите три дни от изолацията си в определени от властите места заради опасността от внасяне на нови щамове на коронавируса в страната. От октомври това няма да важи за ваксинираните чужденци.

Мавриций

Мавриций ще отвори за напълно ваксинирани чужденци, като те ще трябва да представят и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната. След това ще бъдат свободни да пътуват в страната. 

За тези, които не са ваксинирани, остава изискването за 14-дневна карантина в специален хотел. Гостите трябва да прекарат цялото време в стаята си, като храната се доставя в стаята им. На 7-ия и 14-я ден на туристите се прави PCR тест и ако той е негативен, те са свободни да обикалят Мавриций.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Мавриций >>>

Испания

От 1 октомври стадионите в Испания ще могат да бъдат запълнени на сто процента за първи път по време на пандемията от коронавирус. От март 2020 година до миналия май двубоите в Испания се играеха без присъствието на публика заради пандемията. От първия кръг на сезон 2020-2021 здравните власти в страната разрешиха частичното завръщане на феновете по трибуните. До момента беше позволено стадионите да бъдат пълни на 60 процента.

За спортните събития на закрито в Испания е разрешено капацитетът на залите да бъде запълнен на 80 процента.

Великобритания

На 1 октомври изтича гратисния период, по време на който българите и другите граждани на страни членки на ЕС могат да влизат във Великобритания с лична карта. От тази дата влизането на територията на Обединеното кралство ще става само с международен паспорт, чиято валидност обхваща целия период на престой в страната.

Гражданите на ЕС все още ще могат да посещават Великобритания за туризъм или кратки пътувания, без да се изисква да представят виза.

Португалия

От 1 октомври отпадат ограниченията за брой хора, които посещават културни събития, сватби или седят на една маса в заведенията. Отпада изискването за представяне на отрицателен тест при настаняване в хотел. Баровете и дискотеките отварят за първи път след март 2020 г. Техните клиенти обаче ще трябва да представят цифров ваксинационен сертификат или отрицателен тест за COVID-19. Носенето на маски на открито вече не е задължително.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Португалия >>>

Шри Ланка

Шри Ланка ще облекчи от 1 октомври част от мерките срещу разпространението на коронавируса, започвайки от петък с премахването на полицейския час, наложен в страната от 40

дни насам. Правителството също така реши да позволи на туристи, които са получили две дози ваксина срещу коронавирус, както и на такива, които имат негативен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа от момента на влизане в страната, да пътуват самостоятелно.

Шри Ланка преди позволяваше на туристите да пътуват само в рамките на т.нар. "балони" за пътувания, които гарантират, че те винаги се движат с една и съща група и че имат минимален досег с местните жители. Новото решение ще позволи на туристите да се движат свободно до всякакви дестинации.