Аржентина е поредната страна, която се готви да отвори границите си - точно навреме за настъпващото в южното полукълбо лято.

Правилата

Според намеренията на местните власти ваксинираните чуждестранни туристи ще бъдат отново добре дошли в страната от 1 ноември.

Повече от година Аржентина е затворена за чужденци, като първата стъпка е отваряне на границите ѝ за граждани на Чили и Уругвай от 1 октомври. Месец по-късно ще бъдат пуснати и всички останали чужденци, като ваксинираните няма да подлежат на карантина. Те ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бърз антигенен тест на 7-ия ден от престоя си в страната.

Тези, които не са ваксинирани, също трябва да си направят два теста, но и да прекарат една седмица под карантина.

Очаква се до отварянето на границите да отпаднат и редица ограничения вътре в страната като носенето на маски на открито, ограниченията за капацитета на заведенията, културните и спортните събития.

Ако отдавна мечтаете за пътешествие до Аржентина, ето някои от най-красивите места в страната, които може да посетите след отпадане на ограниченията.

Барилоче

Снимка: iStock by Getty Images

Барилоче е многолик на брега на езеро, откъдето имате лесен достъп възвишенията и ски пистите на Патагония. Лятно време, когато ски сезонът приключи, планинските маршрути привличат ентусиасти от цял свят.

Водопадите Игуасу

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Водопадите Игуасу се намират на границата между Бразилия и Аржентина, като в Аржентина се пада по-малката част (но според мнозина - по-живописната).

Водопадите са разположени в национален парк и край тях са оформени пешеходни маршрути. Най-впечатляваща е платформата до Гърлото на дявола - място, на което непременно ще се намокрите, но и ще усетите мощта на водопадите с пълна сила.

Ушуая

Снимка: Unsplash

Отидете на края на света, както е известно това южно градче - най-южно разположеното на планетата. Оттук тръгват много от круизите за Антарктида, но дори и леденият континент да не е крайната ви цел, Ушуая ще остане в сърцето ви с морския си фар, морските лъвове и пингвините си.

Буенос Айрес

Снимка: Unsplash

Закъде без кипящата от страсти столица с европейски дух? Буенос Айрес е разделен на квартали, всеки от които има своя атмосфера, история и култура.

Спокойно можете да останете тук седмици, без да се притеснявате, че ще ви налегне скука. Аржентинската столица е и град на вкусовете - тук е мястото да ядете колкото можете стекове, емпанади и дулче де лече, както и да опитате прочутите аржентински вина.

Салта

Снимка: iStock by Getty Images

И накрая нещо за тези, които обичат неотъпканите пътеки. Главният град Салта на едноименната северна провинция е заобиколен от цветни планини, каньони с червени скали, безкрайни лозя, солени равнини и невероятни пустини.

В самия град обаче има не по-малко красота за разглеждане - грандиозни неокласически и постколониални сгради. Най-добрите гледки към Салта са от хълма край града, до който се стига с панорамен лифт.