Ваксинирането дава надежда на много хора за скорошно разхлабване на мерките за ограничаване на коронавируса, но все още в повечето страни по света са в сила изисквания за предоставяне на отрицателен PCR тест при влизане, изолиране в задължителна карантина или е въведена пълна забрана за достъп на чужденци.

Ситуацията е променлива и държавите все още очакват видими резултати от масовото ваксиниране, за да олекотят режимите си за влизане на чужди граждани.

Следва обобщение на по-важните промени на правилата за пътуване до някои държави, които бяха обявени през изминалата седмица или влизат в сила от март.

Европейският съюз се готви за създаване на цифрови удостоверения за ваксинация, даващи възможност на хората да пътуват в Европа въпреки пандемията от коронавирус. Очаква се те да бъдат налични преди лятото, заяви германският канцлер Ангела Меркел след среща на Европейския съвет.

Великобритания обяви план за смекчаване на мерките в страната, като международните пътувания ще са забранени поне до 27 май.

В Дубай се готвят да започнат масова проверка на автентичността на ваксинационни документи. Представители на националния превозвач Emirates и дубайските здравни власти обявиха, че съвсем скоро документите за поставена ваксина, независимо дали са електронни или на хартиен носител, ще бъдат проверявани за автентичност, като това ще става безконтактно при пристигане на летището. Все още не е обявена официална дата за старт на инициативата.

От 1 март Кипър отваря летищата си и ще допуска на територията си чужденци с поставена ваксина, без да изисква предоставяне на отрицателен PCR тест или да налага карантина. Тези, които нямат поставена ваксина, ще действат според това от коя държава пристигат. Все още не са обявени списъците по държави, които би трябвало да бъдат публикувани тук.

В Турция изискването за предоставяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната е официално в сила до 31 март. Появи се неофициална информация, че това изискване ще бъде удължено до 31 март, но все още няма официално решение на турското правителство. 

На фона на големите очаквания, които хората имат за отваряне на границите и възобновяването на свободното движение, през последните дни много от новините по темата идват от представители на големите авиокомпании, преди да бъдат официално потвърдени от правителствата.

От австралийската авиокомпания Qantas намекнаха, че Австралия планира да отвори границите си през юли, като влизането в страната ще става по два начина - с дигитален документ за поставена ваксина или със задължителна 14-дневна карантина.

Гърция обяви, че поне до 8 март остават в сила ограниченията за влизането на територията ѝ, според които почти всички чужденци (включително и българите) подлежат на задължителна 7-дневна карантина. Освен това страната това лято ще посреща туристи или със сертификат за ваксина, или с отрицателен PCR тест. По-ранна информация за влизане в страната само с бърз тест не се обсъждат от гръцкото правителство в момента.

Мнозина са в очакване и на завръщането на туризма в Тайланд. През изминалата седмица тайландските власти обявиха, че обмислят облекчаване на правилата за влизане в страната за ваксинираните чужденци, като задължителната карантина или ще бъде намалена от 14 на 3 дни, или ще бъде премахната. От месец март пет провинции в страната (Чон Бури, Краби, Фанг Нга, Чанг Май и Пукет, ще предлагат нов вид хотелска карантина, при която посетителите ще могат свободно да се вдвижат в хотела си вместо да бъдат затворени само в стаята си.

Напомняме и че от 1 март е отменена забраната за организирани екскурзии в България, а от 1 април българите ще могат да пътуват организирано и в чужбина.