Най-хубавите летни моменти обикновено са безплатни. Не ви трябва нищо повече от чифт джапанки, любим плаж и душа, която да обича морето.

Българското крайбрежие е дълго 378 километра и къта над 200 плажни ивици, но само 18 от тях са успели през настоящия сезон да си спечелят престижното отличие "Син флаг". Той се връчва от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education - FEE) - неправителствена организация, в която членуват национални организации от над 70 държави от цял свят. Неин представител за България е Българското движение "Син флаг". Самата награда се смята за най-висок стандарт в туризма, с който са удостоени над 4000 плажове и яхтени пристанища по цялата планета. Инициативата стартира още през 1987 г. на територията на само 10 европейски държави, но към днешни дни обхваща над 70 страни из всички континенти, поощрявайки съхраняването на природата и чистотата на плажовете.

Снимка: iStock by Getty Images

За да спечелят званието, управниците на плажовете и пристанищата трябва да докажат, че покриват дълъг списък от строго определени критерии, свързани основно с качеството и чистотата на морската вода и пясъка, екологичната обстановка наоколо, безопасността на терена, както и услугите и удобствата, които са подсигурени на летовниците на място. Едва 18 от всички над 200 родни плажа са успели да покрият установения световен стандарт за 2022 г.

Първият от тях е плаж Бялата лагуна. Той се намира на панорамен залив между Балчик и Каварна. Отличава се с кристална вода и полегат бряг, както и ситен златен пясък. "Син флаг" носи и плажът в Албена, който е сред най-широките и просторните по родното Черноморие. И там водата е изключително чиста, сравнително топла, а пясъкът фин като брашно. Малко по на юг, в Кранево, също има плаж, награден със значимото отличие. Става дума за северната ивица в курорта, която е просторна, дълга, поддържана, а морето там обичайно е обагрено в зеленикави оттенъци.

Едва ли за някого е изненада, че и в Златни пясъци се вее "Син флаг". Основната плажна ивица е с 3,5 км дължина и от край време се слави със своята чистота. В съчетание с природата наоколо и спокойното море, не е било никак трудно да покрие критериите за отличието за поредна година. Плаж Кокодива, известен още като Слънчев ден, се намира на 10 км североизточно от Варна и също е носител на "Син флаг". Дължината на пясъчната ивица е 1.5 км и е разделена на няколко части, някои от които са достъпни само за гости на съответните хотели, а други - за всички посетители на курорта. Водата е плитка, което прави плажа изключително посещаван от семейства с деца.

Със "Син флаг" този сезон се е сдобил и Централният плаж в Обзор. Дълъг е 4,3 км и достига до съседния курорт Бяла. Онова, което отличава Обзор от повечето курортни градове, е, че разполага с невероятна крайбрежна алея за разходки, която върви успоредно на плажа и изцяло разкрива гледка към морето. В Свети Влас пък се веят два флага. Единият е за пристанището "Марина Диневи", другият - за Новия плаж, който се намира в източната зона на курорта. Освен с чисто море, той е впечатлил журито и с осигурените условия за достъп на хора с физически увреждания, както и разделното събиране на отпадъци на плажа.

Снимка: iStock by Getty Images

Слънчев бряг пък е рекордьор в класацията. И на трите плажа там - Северен, Централен и Южен, тази година е присъдена желаната награда. Любопитна подробност е, че именно Слънчев бряг още през 1995 г. става първия носител на "Син флаг" в България изобщо. В съседния Несебър е отличен само Южният плаж. Морето там е тюркоазено, а гледката - невероятна. В едната си част заливът излиза напред и се врязва навътре в морската вода. Отсреща, в далечината, пък се открива изглед към старата част на красивия Несебър.

Снимка: iStock by Getty Images

Поморийци се гордеят с една от най-дългите плажни ивици у нас, но само Източният плаж е награден със "Син флаг" през 2022 г. Това съвсем не е първата година, в която той носи авторитетната титла. Всъщност тя е причина за бързо разрастващата му се слава и притока на летовници дори от съседните курорти. Твърди се, че и водата, и въздухът в Поморие притежават дори лечебни свойства.

Южното Черноморие има далеч по-малко плажове със "Син флаг", а един от тях е този край къмпинг "Черноморец". През последните 3 години мястото набра силна популярност заради обстановката, наподобяваща атмосферата в някои известни гръцки острови, като Миконос. Морето там е чисто и спокойно, макар плажът да е малък и да няма достатъчно място, за да побере всички желаещи. Обичаният Созопол това лято е грабнал два флага. Единият е за Централният плаж, който се намира в близост до Морската градина, а пясъчната му коса се явява връзка между старата и новата част на града. Другият флаг е за плаж Харманите - дълъг, просторен, обсипан със златист пясък и предлагащ изглед към полуостров Буджака и едноименния нос Харманите.

Снимка: iStock by Getty Images

Любимите Дюни също са отличени със "Син флаг". Плажът им от 40 години насам е известен като един от най-непокътнатите, чистите и дивите по южното крайбрежие. Свободната зона там е в пъти по-голяма от платената, а морето, макар и бурно, е винаги в 50 нюанса синьо. Последният плаж, носител на "Син флаг", е Аркутино край Приморско. Той се отличава с особената си екзотика, тъй като се намира в защитена местност. По пясъка не са рядкост редки растителни видове, а гледките от него към Змийския остров и бреговете на резерват Ропотамо, наистина пълнят сърцето.