Свети Валентин е повод да целунете любимия човек, да направите мил жест или да изберете специален подарък.

Ако и двамата сте любители на пътешествията, празникът е и достатъчна причина да оставите всички балони и сърчица зад гърба си и вместо това да си подарите почивка за двама някъде далеч от ежедневието.

14 февруари отдавна е сред най-търсените дати за екскурзии и почивки, като тази година не прави изключение. Екзотичните дестинации като Малдиви, Сейшели и популярния от няколко години Занзибар са сред най-търсените посоки от туристите тази година, коментират от туристическия портал NasamNatam.com.

7-дневна програма на Малдивите започва от около 2600 лева на човек с включен полет (с прекачване) и хотел 3 звезди. С покачването на звездите и увеличаването на удобствата цените достигат около 5000 лева на човек, а пакетите с най-изисканите плажни вили достигат до над 8000 лева на човек. Желаещите да събират тен по белите плажове на Малдивите могат да избират между програми с директни полети или такива с прекачаване, като все пак по-голяма тежест върху цената има избраният хотел.

Снимка: iStock by Getty Images

Голяма част от пакетните почивки на Сейшелите също са с директни полети, което от началото на пандемията е смятано за плюс. Цените за 7 нощувки в 3-звезден хотел започват от около 3000 лева на човек, а за 4-звезден - от около 4000 лева на човек.

И тази зима Занзибар е сред търсените екзотични дестинации за романтично бягство за празника на влюбените, макар цените да са по-високи от тези миналата зима. Всички програми са с директни полети, а повечето хотели се предлагат на база all inclusive. Цените започват от около 2400 лева на човек, а за най-високия клас хотели достигат до над 6000 лева на човек.

С луксозните си хотели, ексклузивни барове, изкуствени острови и безкрайни възможности за забавление Дубай също е сред най-търсените дестинации за Свети Валентин. Емирството е една от малкото екзотични дестинации, до които се организират и по-кратки програми - по 3 или 4 дни (излизат около 1200 лева на човек). За тези, които искат да се откъснат от зимния студ за по-дълго време, 7-дневна пакетна програма в 4-звезден хотел в Дубай започва от 1500 лева.

Снимка: iStock by Getty Images

Тези, които искат да избягат на топло, но се придържат към по-нисък бюджет, избират Египет, коментират от NasamNatam.com. Тази зима се предлагат почивки в Шарм ел Шейх, Марса Алам и Хургада, както и комбинирани програми с посещение на Кайро и пирамидите в Гиза. Цените зависят от избора на хотел, но започват от около 1300 лева на човек.

Другото предложение от Египет са луксозните круизи по река Нил, които предлагат възможност да се видят чудесата на Древен Египет от Луксор и Карнак до Асуан и Абу Симбел. Цената на човек е около 1500 лева.

Докато преди пандемията романтичните градски бягства в европейски градове бяха много популярни около празника на влюбените, то тази година заради усложняващите се правила за пътуване и изискването за наличие на бустерна доза след 1 февруари, търсенето за европейски дестинации е минимално, обясняват от NasamNatam. От Европа най-много търсене има за Италия, която по традиция се свързва с любовта и романтиката. 3- или 4-дневно организирано пътуване до Рим излиза между 500 и 800 лева на човек.

За повечето двойки, търсещи разнообразие и специално преживяване, Свети Валентин в България е най-удобният вариант. Предлагат се както специални пакети в хотели (нощувките в спа хотели започват от 70 лева на човек), така и пътувания, посветени на празника на виното (около 110 лева на човек за двудневна екскурзия).