От днес Куба поставя в изолация всички туристи, които все още се намират на острова и обяви в същото време частично затваряне на границите си за един месец. Това съобщи снощи премиерът на страната Мануел Мареро, цитиран от АФП.
В страната има 40 случая на коронавирус.

Всички туристи, които все още се намират в хотелите, се поставят в изолация. Те не могат да излизат от хотела, докато не си намерят полет, за да се приберат у дома, заяви в ефира на държавната телевизия кубинският премиер.

Той уточни, че в понеделник в Куба е имало 32 500 туристи.

Мнозина от тях са се запътили към летището на Хавана, опасявайки се, че няма да си намерят полет, след като повечето са запълнени, а някои авиокомпании прекратиха връзките си с Куба.

Куба до последно се въздържаше да приложи ограничителни мерки на границите, защото туризмът е икономическият й двигател и вторият източник на валутни приходи (3,3 милиарда долара през 2018 година).

В крайна сметка обаче страната реши и от днес единствено кубинци и чужденци с местоживеене на острова могат да влизат в страната. Ограничението е в сила един месец.

Екскурзиите и наемането на коли се отменят.

Другите взети мерки включват затваряне на учебните заведение за един месец, каквото не е имало от революцията от 1959 година, превърнала образованието и здравеопазването в своите два стожера.