Министерство на туризма започва мащабна рекламна кампания за привличане на български и чуждестранни туристи. Програмата е финансово обезпечена от държавата. Нашето Черноморие ще се рекламира в съседни държави - Румъния, Сърбия, Гърция, Северна Македония, Турция и Полша.

"Работи се за удължаване на летния сезон, тъй като очакванията са месец септември да е по-слаб за вътрешния и съседни пазари", каза служебният министър на туризма Илин Димитров след среща с представители на туристическия бранш.

Министър Димитров призова още българите, които все още не са планирали лятната си почивка, да изберат нашите курорти.

Това лято по българското Черноморие почиват туристи предимно от Великобритания, Израел, Чехия и Полша.

"Бележим ръст от 40% на туристи спрямо миналата година. Има спад обаче от 25% на летовниците в сравнение с 2019 година", отчете Илин Димитров.

Голям ръст на немски туристи бележи българският туризъм това лято. За първите 6 месеца на година близо 160 000 германци са посетили България.

"Ръстът на немски туристи е над 150% спрямо миналата година. Става въпрос за брой пренощували и реализирани нощувки", заяви за БНТ Тихомир Патарински, аташе по туризъм на България в Германия.

По-рано днес от Министерството на туризма съобщиха, че летен сезон 2022 г. ще завърши на равнище малко над 80% от резултатите на летен сезон 2019 г. т.е. отпреди пандемията.

Възможностите за пътувания на българи в чужбина се увеличават, но все пак много избират почивка в нашата страна, сочат данните на министерството.

"Тази година броят на българите, които избраха България, остана стабилен", коментира служебният министър на туризма.

"В момента имаме съвсем лек отлив на българския турист, а изходящият ни туризъм бележи ръст, той е над 3 млн. 500 хил. пътувания извън България."  Това са ефекти, които са следствие от пандемията, поясни служебният министър в Бургас.

Данните на министерството сочат, че за периода 1 юни - 25 юли 2022 г. общият брой туристически регистрации в местата за настаняване у нас надхвърля 1,8 млн. Вътрешният пазар е водещ с над 990 хил. регистрации на българи в местата за настаняване, следван от пазари Румъния - над 260 хил., Полша - над 98 хил., Германия - над 70 хил., Чехия - над 56 хил., Великобритания - над 50 хил., Израел - над 33 хил., Молдова - над 29 хил., сочат данните на Министерство на туризма.

Войната в Украйна и бързото нарастване на случаите на COVID-19, както и ситуацията по летищата в Европа с отменените полети оказаха безпрецедентно влияние и продължават да имат негативен ефект върху туристическата индустрия и транспорта в цял свят. Поради комбинираното влияние на тези негативни фактори, не е напълно изключено общият ръст на туризма за летния сезон да е под 10%. Въпреки тези обстоятелства, прогнозата е ръстът от много основни чуждестранни пазари да бъде двуцифрен.

От пазари като Великобритания, Израел, Словакия, Норвегия и други се очаква отчитането на сериозен ръст спрямо летен сезон 2021 г. За този летен сезон се очакват по-добри резултати на планирани полети на морските летища за пазар Полша с 38% ръст, за Чехия - 44% ръст, за Германия - 18% ръст, Израел - 2 пъти ръст и Великобритания - близо 4 пъти ръст на планираните полети (по данни от 27 юли).

Броят на планираните полети остава динамичен, поради влиянието на различни фактори.