С две седмици по-рано започва летният туристически сезон тази година. Очакванията са оптимистични, като прогнозните данни на бургаското летище показват ръст на чуждестранните туристи от 10%. С това обаче вървят и притесненията на бранша, че служебното правителство предлага връщането на 20% ставка на ДДС за туристическия бизнес.

С близо 20% по-високи цени на туристическите пакети в сравнение с миналата година започва сезонът. Причината е в инфлацията. Предложението на служебното правителство като мярка за стабилизиране на бюджета да възстанови ДДС-то за туристическите услуги и от 9% да стане 20% предизвика много и противоречиви реакции, съобщава БНР в свой репортаж.

Според хотелиера Румен Мончев, който е представител на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг, държавата отново поставя бранша пред форсмажорни обстоятелства.

"След 2 години на пандемия и 1 година на война очаквахме това лято сезонът да е по-предсказуем, а правителството отново ни предлага изненади", заяви Мончев. Неговият хотел ще посрещне първите туристи за Великден. Те са от Румъния, Гърция, Турция, Унгария.

"За първа седмица, откакто започна тази шумотевица, спряха всякакви резервации. Ужасно съм притеснен... Хората започват да се преориентират. Обратно се връщат по другите дестинации. Турция веднага реагира - там ДДС-то е 7%. Гърците също... В ЕС е допустимо до 5% ДДС, защото това са пари, които туристите носят отвън. Това е пълно малоумие, което направо ни "изкърти зъбите" тук в последните 10 дни. Не разбраха, че най-добре ще бъде да се пази тишина за туристическия бранш, за да може хората да си почиват...Това е златната кокошка на България. Всеки път някакви хора излизат от някакви храсти, сънуват някакви розови сънища, че ще оправят държавата, а в същото време превръщат живота ни в ад. В цял свят туризмът се толерира, защото носи пари отвън. Докато няма Закон за туризма и всеки, който нанесе такава вреда, да отговаря, докато не я докаже, няма да спре...".

Записванията за туристическия сезон се развиват оптимистично, заяви управител на хотелски комплекс Христо Караилиев. По думите му се наблюдава ръст от 20% от традиционните пазари като Полша. По-малко повишение се очертава и на пазарите Великобритания и Румъния.

Ще е трудно и ще се наложи да оптимизираме разходите, казва той в отговор на въпрос как ще се справят с разликата в цените при ранните записвания и сегашните.

"За да останем конкурентни и като качество на продукт, нямаме кой знае колко възможности за оптимизация. Ситуацията е доста непредвидима. Рисковете са сериозни". Евелина Пулева от УС на Регионалната туристическа камара прогнозира, че цените ще скочат с около 15-20%.