Даже и професори по история са засягали темата за връзката по родство на митичния влашки граф Дракула с българските владетели. Ако не са имали кръвна, съседската им е сигурна, защото последната твърдина на нашата държава и последната издънка на нейната династия Шишмановци се укрепява в Трансилвания – селенията на Дракула, в средата на 15-и век, повече от половин век след падането на Търново и Видин под османско иго.

Места, които трябва да се посетят. Разстоянието от София е около 600 км – колкото до Силистра, където сме ви водили, само че в обратната посока. И се минава с кола за около 8 часа по Дунав мост 2. Там, където днес живеят банатските българи, за които често забравяме, е и крепостта Липа или Липова, както и името на съвременния град . Там е живял и Фружин. Това е синът на последния ни владетел от Второто българско царство, или Втората българска империя, както го изписват в западноевропейските учебници – Иван Шишман.

Според професорите по история е възможно Фружин да е незаконен син на царя ни от чужда благородничка, което съдят по името му – според тях идва от „франк, французин”. В нашата история го помним само като вдигнал въстание с братовчед си Константин, син на брата на Иван Шишман и владетел на Видинското царство Иван Срацимир, срещу поробителите.

Фружин, още след падането на Търново и Никопол, емигрира в Унгария, където е приет и е наричан „княз”, с почести и участва в походи срещу османците, за което получава въпросното имение и крепостта, които някога са били на родата му. Тя многократно е упоменавана като българска, което не е чудно – във вековете не е преставало да бъде държано или поне населявано от българи. Даже сега в Банат те са поне 12 000 души. Фружин прави градчето важен център, даже основава болница, което за онази средновековна епоха е истинско чудо. На стари години, над 60, последният от династията на Шишмановци се включва дори в прочутия поход на Владислав Варненчик, който и съфинансира, продавайки друго свое имение. Вместо благодарност обаче, Ян Хуняди му отнема в преклонна за времето възраст Липа.