От всички метеорни потоци може би най-популярен по нашите ширини е този на Персеидите. Освен че е сред най-ярките на небето, се пада и през август, когато времето е чудесно за вечери на открито.

През годината обаче има и други метеорни потоци, в случай че имате нужда от специален повод да излезете под звездното небе. Тази нощ в небето ще се виждат Лиридите.

Какво са Лиридите

Въпреки че не е така впечатляващ, метеорният поток Лириди е първият "по-сериозен дъжд от падащи звезди" през пролетта.

Много от метеорите от потока Лириди изглеждат ярки и се стрелкат през небосклона сравнително бързо - със средна скорост от 48 километра в секунда. Около една четвърт от тях остават трайна диря в небосклона, а при идеални условия могат да се видят до 18 метеора в час - или средно по един на всеки три минути, съобщава БТА.

Къде и кога ще се вижда най-добре метеорният поток?

18 метеора в час могат да се наблюдават само около максимума на Лиридите, който за България се пада през деня на 21 април. Най-близкото удобно време за наблюдение ще бъде в последните часове на нощта на 21 срещу 22 април - преди зазоряване.

Не бързайте да излизате на открито веднага след залез, защото светлината на Луната ще пречи и метеорният дъжд ще се наблюдава най-добре във времето от залеза ѝ, който в София е в 04:26 ч. до около 05:40 ч, когато ще започне да се развиделява.

Както и при други небесни явления, най-доброто място за наблюдение е далеч от светлинно и друго замърсяване - на достатъчно разстояние от големи градове и други места с нощно осветление, които пречат на наблюдението.