Реши ли да си поиграе на художник, природата може да сътвори истински чудеса. 

Независимо дали по принцип сте почитатели на планините, или ви привличат необикновените места, всяка от следващите цветни планини може да намери място в списъка ви с мечтани дестинации. 

От Перу до Китай и от Иран до Съединените щати, тези места ще напълнят очите ви с красота и цветове. 

Дори и да ги видите само на снимки, денят ви ще е една идея по-добър.  

Разгледайте галерия >>>

Виникунка или Планината на седемте цвята, Перу

Виникунка или Планината на седемте цвята, Перу

Снимка: iStock by Getty Images

Изкачването до перуанската Планина на седемте цвята изглежда като огромно предизвикателство. Склоновете в цветовете на дъгата се намират на над 5000 м надморска височина, но голяма част от пътя се изминава с автомобил, а ходенето накрая е между половин и пет километра (в зависимост от маршрута).

Всеки цвят на планината отговаря на различен минерал, който преобладава в определена част - червена глина, желязо, пясъчник, магнезий, сяра и други.

Вълната в Аризона, САЩ

Вълната в Аризона, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Вълната е скално образувание (технически не е планина, но заслужава място в тази класация заради невероятните си нюанси) на границата между американските щати Аризона и Юта. Преди милиони години тук е имало пясъчни дюни, които започнали да се уплътняват, докато не се превърнали в днешните цветни скали, мечта за всеки фотограф.

Заради крехкото природно равновесие, само десет души дневно получават достъп до Вълната, като имената им се теглят на лотариен принцип един ден по-рано. Печелившите трябва да изминат тежък преход, за да стигнат до цветните скали.

Вълната се намира на склона Койот Бютс, а районът е известен и с още една забележителност - Пътят на динозаврите, където могат да се видят до 1000 стъпки от динозаври, оставени преди 190 милиона години.

Релефът Данся в Гансу, Китай

Релефът Данся в Гансу, Китай

Снимка: iStock by Getty Images

Данся е уникален геоложки феномен, образуван преди поне 150 милиона години. Тук цветовете се редуват като пъстри сенки - сякаш някой е експериментирал кой цвят най-много ще отива на планината. 

Ето как го описват от Радио Китай: "Той включва планини, обагрени в цветовете на дъгата, скали в причудливи форми, приказни дефилета, които заедно с криволичещи реки и величествени водопади, спират дъха на всеки, който ги види."

Памир, Киргизстан

Памир, Киргизстан

Снимка: iStock by Getty Images

Планинската система Памир не е известна с цветовете си, а по-скоро с голите си възвишения и вечните си снегове, но има отделни места, където сякаш великан-художник се е развихрил с четката.

Като базовия лагер в Киргизстан за изкачване на бившия връх Ленин (настоящ Абу Али ибн Сина), чиито околности се виждат на снимката.

Боядисаните хълмове, САЩ

Боядисаните хълмове, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Боядисаните хълмове край градчето Мичел, щата Орегон, не са така контрастни и определено са крехък природен феномен, чиято яркост зависи от светлината, влажността и времето от денонощието. Но всеки слой и всеки цвят (жълто, златисто, черно и червено) отговаря на цяла епоха от милиони години история.

Цветните планини край Табриз, Иран

Боядисаните хълмове, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Цветните планини (официално се наричат Аладаглар) край Табриз рядко влизат в туристическите маршрути на посетителите заради отдалечеността си от останалите по-известни места. Нюансите на склоновете преливат в медно, червено, зелено, оранжево и жълто. Освен цветни планини, в района на Табриз има угаснали вулкани и ледникови езера.