Исторически деликатесен магазин в Барселона отвърна на удара на туристите, задръстващи го без да купуват нищо, като въведе такса от 5 евро.

Queviures Múrria в квартал Eixample, отворен за първи път през 1898 г., е един от най-известните магазини в испанския град в стил модернизъм, в който се продават хранителни продукти от висок клас, хубаво вино и занаятчийски меса и сирена.

Неговата удивителна фасада, оригинален плот, мебели от махагон и остъклени табели и реклами от 20-те години на миналия век го правят привлекателен за посетителите, които искат да се снимат, но не непременно да купуват, пише вестник Independent.

Снимка: coreixample.com

Персоналът на магазина се шегувал, че трябва да започне да таксува хората, които идват в магазина само за да разгледат традиционния му интериор, без да имат намерение да харчат пари. Сега тази шега се превърна в реалност, след като ръководството окачи табела, за да разубеди туристите, които искат да гледат, но не и да купуват.

"Посещение само за разглеждане (вътре) 5 евро на човек, благодаря", гласи новата табела.

Въпреки че все още никой не е бил "глобен", според управителя на магазина Тони Мерино броят на туристите, които идват само за да си направят селфи, е намалял. "Не сме взели никакви пари от хора, които просто искат да влязат и да погледнат, но не това е целта", казва той.

През последните години Барселона въведе множество политики за борба със свръхтуризма.

В началото на тази година каталунската столица обяви, че ще увеличи общинския туристически данък, като сумата, която ще плащат гостите на петзвездни хотели, ще нарасне от 5,25 евро на 6,75 евро на нощувка до 2024 г.

Градът добавя своя собствена такса в допълнение към общия туристически данък, начисляван на нощувка, наложен в региона - ход, който беше одобрен от испанското правителство през лятото на 2020 г.

Туристическият данък варира в зависимост от вида на настаняването и се прилага само за регламентирани, официални туристически места за настаняване.

Градският съвет на Барселона обяви "мащабно увеличение" на общинската такса, което означава, че досегашната такса от 1,75 евро се увеличава на 2,75 евро от 1 април 2023 г., а от 1 април 2024 г. ще достигне 3,25 евро.