Капалъ чарши, един от най-големите и стари базари в света, се нарежда сред най-важните културни паметници в Истанбул. Със своята петвековна история покритият комплекс, помещаващ гостилници, кафенета и магазини, се е превърнал в задължителна дестинация за шопинг туристите от цял свят. Базарът е отворен шест дни в седмицата и посреща между 250 000 и 400 000 хора на ден, идващи да търгуват, да разглеждат занаятчийските работилници или да пазаруват ръчно изработени, автентични и луксозни продукти - от бижута до традиционни плочки и копринени килими и тъкани.

"Живите човешки съкровища на Капалъ чарши"

Пазарът Капалъ чарши е построен преди 563 години, през 1461 г., с основната цел да осигури приходи за Голямата джамия "Света София". Комплексът е динамичен търговски център, разположен на историческия полуостров, между истанбулските квартали Нуруосмание, Мерджан и Баязид. Пътувайки по търговските пътища, търговци от целия свят се срещат на Капалъ чарши и обменят скъпоценни камъни, бижута, коприна и безброй други стоки. Комплексът има 22 порти, покрити с плоски или куполни покриви, и над 60 улици, кръстени на занаятите, които първоначално са се практикували на тях, като златарство, изработване на фесове и тъкане на килими.

Снимка: iStock by Getty Images

Със своите 45 000 кв. м. площ, пазарът е огромен жив музей и едно от най-живописните места в Истанбул. През лятото той е отворен от 8:30 до 19:30 ч., а през зимата от 8:30 до 19:00 ч. В него се помещават 3600 магазина, в които могат да се открият различни стоки, сред които текстил, кожи и килими. Мястото се отличава и като средище на занаятчии, които и в наши дни спазват традицията за предаване на занаята от майстор към чирак, най-вече в бижутерията, калиграфията и орнаментиката. Занаятчиите в Капалъ чарши започват своя път като чираци и с годините се превръщат в майстори, които се занимават с избрания занаят и учат десетки свои чираци на него. Тези хора са смятани за "живите човешки съкровища на Капалъ чарши".

Снимачна площадка на световни кинохитове

Освен с местните занаятчии, които продават стоките си, Капалъ чарши се отличава и с лабиринтната си структура, която наподобява свят в света. Посетителите могат да се изгубят изненадващо лесно из необятността на пазара и неговите многобройни улици и коридори. Още по-лесно обаче е и да попаднат в магазин, където търговците често предлагат на гостите си чай или турско кафе. Друга отличителна характеристика на покрития турски пазарен комплекс е и културата на договаряне на цената - неписано правило за търговци и купувачи е, че първата предложена цена винаги се отхвърля!

Комплексът е емблематичен за град Истанбул и може да се види в много филми и телевизионни сериали. Във филма "От Русия с любов" (1963 г.) Шон Конъри обикаля из пазара в ролята на дръзкия британски агент Джеймс Бонд, а във "007 Координати: Скайфол" (2012 г.), Даниъл Крейг, отново в ролята на Джеймс Бонд, преминава през покрива на зданието с мотоциклет. Бен Афлек посещава Капалъ чарши в шпионския трилър "Арго" (2012 г.), а Ръсел Кроу - във филма "Търсачът" (2014 г.). Най-скорошната поява на Капалъ чарши на екран е в детективския трилър "Воалът" (2024 г.) с участието на отличената с награда "Еми" актриса Елизабет Мос.

Кулинарни преживявания

Прочутият пазар е още известен и със своите исторически ресторанти и гостилници. В тях се предлагат традиционни истанбулски ястия, а за десерт пазарът разполага и с множество кафенета и сладкарници, разположени измежду магазините.

Снимка: iStock by Getty Images