От 1 август посетителите на музеи и археологически паметници в Египет ще получат възможността да правят безплатни снимки и видеоклипове чрез мобилни телефони. Това решение беше взето от Министерството на антиките на страната в началото на юли, като се очаква то да допринесе за привличането на повече туристи в Египет.

Доскоро в Египет имаше такса за посетителите на забележителности за използването на всякакви камери, която зависеше от значението на музея или паметника. Някои особено ценни експонати бяха забранени за снимане, отбелязва РИА Новости.

Според проф. Абдел Рахим Рихан, генерален директор на отдела за изследвания на археологическите паметници на провинция Южен Синай, отмяната на таксите за любителските снимки е много добро решение и може да помогне за популяризирането на Египет, неговата цивилизация и култура в социалните мрежи и най-вече сред младите хора.

"Решението на Министерството на антиките за безплатно фотографиране чрез мобилни телефони е много своевременно и ще е от полза за музеите и археологическите паметници ... Посетителите ще имат оригинални снимки на експонатите, ще ги разпространяват в социалните мрежи, което ще бъде косвена реклама на културен и образователен туризъм в Египет", заяви Рихан.

Експертът е уверен, че историите за посещение на уникални египетски паметници, подкрепени от цветни любителски снимки, ще привлекат нови туристи в страната на пирамидите.

"Преди това снимките в музеите бяха таксувани за чуждестранни туристи в размер на около 100 египетски лири (около шест долара), сега тази такса ще бъде отменена. Това, разбира се, е добро и прави посещението на много музеи по-лесно, а освен това спестява пари на туристите”, добави Рихан.