В опит да засили възстановяването на туристическата си индустрия Малдивите скоро ще предлагат ваксини на пристигащите в страната туристи. Инициативата е част от програмата на трите "V" - "Visit, vaccinate, vacation" ("Посещение, ваксиниране, ваканция"), разработена от малдивското туристическо министерство, съобщава Си Ен Би Си.

Към момента туристите, пристигащи на Малдивите, трябва да представят отрицателен PCR тест и потвърждение за хотелска резервация, за да бъдат допуснати в страната. Министърът на туризма на Малдивите Абдула Маусум обяви, че до дни се очаква да бъдат въведени нови правила за ваксинираните чужденци, които ще влизат свободно в страната, без изисквания за тест или карантина.

Маусум уточни още, че ваксинация за туристите ще започне да се предлага веднага щом местното население получи и двете дози от ваксината. Министърът отказа да се ангажира с конкретни срокове.

По данни на Ройтерс около 53% от жителите на Малдивите са получили първа доза от ваксината, а от работещите в туристическата индустрия 90% са ваксинирани.

Смята се, че над 65% от БВП на Малдивите е директно или косвено свързан с приходи от туризъм.