Служебният министър на туризма Илин Димитров изпрати съболезнователно писмо до Мехмет Ерсой - министър на културата и туризма на Турция, във връзка с опустошителните земетресения в южната ни съседка, съобщиха от Министерството.

"Нашите мисли и молитви са със семействата на загиналите и изчезналите, спасителите и всички засегнати от това ужасно събитие", заявява в писмото си министър Димитров. "Ние сме с вас и сме сигурни, че Република Турция ще преодолее много скоро тежките последици от тази природна трагедия", се казва още в съболезнователните думи на министър Илин Димитров.

Планираното работно посещение на министър Димитров в Истанбул, по време на международното туристическо изложение EMITT 2023 в периода 8-11 февруари, се отлага. Отменено е и изложението, което е сред най-добрите туристически събития в света и се провежда ежегодно както за професионалисти, така и за посетители.

Броят на жертвите на разрушителното земетресение днес в Южна Турция нарасна до 1498 по предварителни данни, предадоха световните агенции, като се позоваха на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), съобщи БТА. Броят на пострадалите е достигнал 8533 души, срутили са се 2834 сгради, което предизвиква опасения, че броят на жертвите може да нарасне още. В 4:17 ч. днес трус с магнитуд 7,7 по Рихтер разтърси района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, а часове по-късно, около 13:24 ч., ново силно земетресение с магнитуд 7,6 разтърси същия район.

Служебният премиер Гълъб Донев съобщи по-рано днес, че България е изпратила 73 спасители, над 30 единици специализирана техника за разчистване на последствията от тежкото земетресение, пет кучета от Българския червен кръст. Имаме готовност при заявка на турската страна да предоставим и допълнителна хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция, но очакваме да получим списък на необходимостите, които има от турска страна, включително палатки, вода, храни и медикаменти, за да окажем пълна подкрепа на пострадалите, посочи още премиерът.