Мобилен музей - камион, на центъра "Помпиду" гостува в департамента Есон, Франция, от 4 до 15 март, съобщи сайтът на в. "Паризиен". Мобилният музей ще направи спирки в няколко града.

Идеята на камиона не е да осъществява продажби, а да позволи на публиката, живееща в населени места с жители под 2 хил. души или в отдалечени квартали, да се докосне до съвременното изкуство. Инициативата съществува от 2011 г. и е плод на усилията на центъра "Помпиду" и Министерството на културата.

Посещенията в департамента Есон през март са безплатни. В трите общини, включени в обиколката, има запазени места за целева аудитория: училища, възрастни хора, живеещи в домове, хора с увреждания и др. Изложбата "Живо/и същество/а" (Être(s) vivant(s) представя 25 творби.

Мобилният музей на "Помпиду" се посещава от 20 000 души годишно. "Повече от всякога изкуството трябва да ни среща с другите и да ни запознава с шедьоврите на съвременното изкуство, както и да намираме публика на съвсем невръстна възраст", каза основателката на мобилния музей Ингрид Брошар.