Румънският министър на културата Ралука Туркан обяви във Фейсбук, че подготвя включването на замъците Пелеш и Пелишор в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, съобщи за БТА агенция Аджерпрес.

"Проведох първа дискусия в централата на Министерството на културата с представители на Националния институт за културно наследство, Националния музей "Пелеш" и Асоциацията "Кралският дом", с които създадох работна група за изпълнение на процедурните изисквания за включване в предварителния списък на Румъния за Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО - от определянето на управлението и капацитета за управление, през точното определяне на периметъра, до изпълнението на условията за автентичност и цялост и критериите за изключителна универсална стойност. Замъците Пелеш и Пелишор са не само автентични, изключителни исторически паметници, но и живи дестинации, отразяващи съвременната национална идентичност. Те функционират като музеи, които извеждат на преден план историята и културата по интерактивен и достъпен начин", заяви Ралука Туркан.

Според източника "кралските резиденции в Синая впечатляват с красотата и архитектурното си значение и представляват отправна точка за Източна Европа. Тяхната изключителна стойност заслужава да бъде призната от ЮНЕСКО чрез включването им в Списъка на световното наследство (...) Ще инициираме сътрудничество и с други институции, които имат пряко или косвено отношение към кралските имения в Синая, за да осигурим стандартите за качество, необходими за включването им в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО", посочи тя.