Броят на посетителите през 2022 г. в Музея на Сараево и във всичките му филиали се е увеличил значително в сравнение с предходните две години, белязани от ковид пандемията, предаде босненската агенция ФЕНА, позовавайки се на пресслужбата на музея. Според данните посетителите през 2022 г. са приблизително толкова, колкото през 2019 г. - около 40 хиляди.

Чуждестранните туристи са малко повече от половината от този брой и идват предимно от съседните страни Хърватия, Сърбия, Черна гора, както и от Словения, Австрия, Германия, Италия, Швеция, Франция и други страни.

Музеят на Сараево е основната музейна институция на кантон Сараево, която създава, организира и провежда музеологични, изследователски, изложбени и промоционални дейности чрез своите пет музейни клона - Къща "Свръзо", Къща "Деспич", Музей на евреите от Босна и Херцеговина, "Бруса безистан" и Музей "Сараево 1878-1918".

"Чуждестранните туристи проявяват най-голям интерес към Еврейския музей и музея "Сараево 1878-1919", защото атентатът в Сараево през 1914 г. извади Сараево на картата на света, както и прогонването на сефарадските евреи от Испания, намерили убежище в столица на Босна и Херцеговина, тогава най-западният градски център на Османската империя", посочват от музея на Сараево.

Коментирайки постиженията през 2022 г., представителите на музея подчертават, че цялата година е белязана от програмни и технологични нововъведения. Уредниците на тази институция са подготвили няколко музеологични стъпки за модерен начин за общуване с публиката. Най-добрият пример е научно-изследователският проект по културна антропология "Гражданската култура на Сараево", изпълнен изцяло виртуално, така че изложбата и видеозаписът на непубликувани истории за семействата на Сараево да могат да се видят чрез нова 3D технология в залите на Еврейския музей и на сайта на музея в недалечно бъдеще, допълва БТА.