Регионалният исторически музей (РИМ-София) ви кани на "сватба". Така директорът на културната институция доц. Венета Ханджийска откри изложбата "Сватбата", посветена на обичаите, обредите и ритуалите, свързани със създаването на ново семейство от края на ХIХ до края на ХХ в.

Временната експозиция представя традиционната селска и градската сватба след Освобождението на страната ни, както и тази от времето на социализма. Представени са експонати от София и региона, а сред снимките има такива и от по-отдалечени краища на страната.

Изложбата се състои от три части общо и представя запазените традиции на селската сватба в района на София, разказва и за градските ритуали с привнесените от Запад нови елементи с бялата рокля с дантели, които идват от Париж, новата мода с воалите, разказа Ханджийска и допълни, че третата част от експозицията е свързана със социалистическия период и промените, които настъпват с оглед на новата партийна обстановка по това време. Тогава всичко в държавата се контролира, включително и сватбата. Вкарва се особен ред - всички сватби са еднакви, с новия ред, според който няма вече кумове, а свидетели, отбеляза тя. Голяма част от експонатите са от фонда на РИМ-София, един е от музея в Чипровци, а има и предмети и фотографии, получени от колекционери. В изложбата е включено видео, изработено от архивни кадри от БНТ и Националната филмотека, с възстановки, но и с оригинални сватбени церемонии, разказа още Ханджийска.

Колегите от музея, когато навлязоха в организацията на "сватбата", всеки донесе свои вещи - един дари пантофки, друг си дари роклята, трета - костюма на съпруга си, каза още тя за подготвителния етап от работата по създаването на новата временна експозиция.

Това е тема, която днес не е много модерна вече. Сватбите се промениха доста, ние искаме да върнем хората назад във времето и да видят как е било преди, отбеляза още директорът на РИМ-София.

Кателина Салтирова-Павлова, която отговаря за първата част от експозицията - традиционната селска сватба, открои като най-интересни много сериозните булчински и младоженски накити за глава и шия; продължителното сватбено шествие, ръчно изработените дарове за гости.

В изложбата са експонирани старинни булчински рокли. Особен интерес вероятно ще предизвика най-старата рокля от 1888 г., която е принадлежала на Христина Тъпчилещова , съпругата на министър-председателя д-р Константин Стоилов. Роклята е купена в Цариград, но е изработена в Лион, Франция и самата венчавка е извършена от Антим I.

Сватбената церемония в периода на социализма представи Теодора Мешекова. Новото в това време е, че промените в обществено-политическия живот водят и до изменения в легитимирането на брачния съюз, което вече се извършва не от църквата, а от държавата отбеляза тя и допълни, че в изложбата са представени документи, свързани с тези процеси. Тя представи и една от новите за социалистическото общество традиции, която би била интересна на днешните млади хора, т. нар. комсомолска сватба, в която гостите не получават подаръци, но за сметка на това младоженците се закичват с нанизи от банкноти.

Сред интересните експонати от социалистическия период е и едно оригинално разрешително свидетелство от патриарх Кирил от 1969 г. за извършване на църковен брак, разказа Мешекова.

Експозицията още с откриването си предизвика интерес сред младите хора. Тя посрещна тази вечер много семейни двойки с малките им деца. Гостите бяха посрещнати с малки дантелени подаръчета с монета и житни зрънца, характерни за социалистическата сватба. Изложбата ще може да бъде разгледана до 20 май 2023 г.