Британско-белгийска тийнейджърка стана най-младата жена, прелетяла самостоятелно около земното кълбо, както и първият човек, постигнал това със свръхлек самолет, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Днес 19-годишната Зара Ръдърфорд кацна на летище Кортрейк-Вевелгем в Белгия, откъдето излетя на 18 август миналата година.

Одисеята на младата авиаторка продължи пет месеца. За това време тийнейджърката прелетя над пет континента и 52 страни, изминавайки 51 000 километра със своя "Шарк" - най-бързия свръхлек самолет в света. По-рано през месеца Ръдърфорд приземи машината си на летище "София".

"Не бих го направила отново. Имаше невероятни моменти, но имаше и такива, в които се страхувах за живота си", сподели Зара Ръдърфорд след вчерашната предпоследна спирка в Германия от околосветското ѝ пътешествие.

Embed from Getty Images

След Северна и Южна Америка Ръдърфорд "заседна" за месец в Аляска заради времето и забавянето за получаване на визи. Зимна буря стана причина авиаторката да направи още един принудителен дълъг престой в далечните части на Източна Русия, преди да отлети към Южна Азия, Близкия изток и обратно в Европа.

За да изпълни критериите за околосветски полет, Зара Ръдърфорд докосна две противоположни точки на земното кълбо - Джамби в Индонезия и Тумако в Колумбия.

Зара Ръдърфорд подобри рекорда на родената в Афганистан американка Шеста Уейз, която през 2017 г., тогава 30-годишна, стана най-младата жена, извършила околосветски полет. Рекордът при мъжете беше поставен през 2018 г. от 18-годишния американец Мейсън Андрюс.

Embed from Getty Images

Зара Ръдърфорд става и първият белгиец, обиколил света самостоятелно с еднодвигателен самолет. Тя получава лиценза си за пилот през 2020 г., след като се обучава с баща си от 14-годишна, а сега е рекордьорка и иска да следва инженерство в американски или британски университет от септември.

Ръдърфорд мечтае да бъде астронавт и се надява, че нейното пътуване ще окуражи жените в науката, технологиите и авиацията.

"Момчетата научават чрез играчки, имена на улици, уроци по история и филми, че могат да бъдат учени, астронавти, изпълнителни директори или президенти. Момичетата често са насърчавани да бъдат красиви, мили, полезни и сладки. С моя полет искам да покажа на младите жени, че могат да бъдат смели, амбициозни и да сбъдват мечтите си", пише Зара Ръдърфорд на сайта си.