Туристите, които това лято ще почиват в Испания, ще трябва предварително да си резервират място на плажа, съобщава руското издание Туризм.ру, като цитира публикации в испанските медии.

Един от най-известните курорти в Коста Бланка, Бенидорм, със сигурност ще използва тази система и през лятото на 2021 г., след като тя беше въведена миналата година. За да се контактът между хората, също така няма да се отдават чадъри и шезлонги под наем.

През лятото на 2020 г. плажовете в Испания бяха разчертани на квадрати с площ от 16 кв. м (квадрати с размери 4 на 4 метра), за да се гарантира спазването на дистанция по време на лятната почивка на посетителите.

Тази година такъв контрол на достъпа е въведен по плажовете от 1 март и ще важи до 1 април. Очаква се мярката да бъде върната отново през летните месеци, когато Испания се превръща в предпочитана дестинация за морска почивка на туристи от цяла Европа.

Системата за резервация на плажно място беше въведена през юли 2020 г. и доведе до редица проблеми. От всички 1557 испански плажа само 70 бяха налични за запазване на място, а наличните плажни квадрати бяха резервирани за по-малко от ден. Туристите трябваше да се редят на опашка, за да влязат на плажа, а някои плажове бяха изцяло затворени заради прекалено големия брой посетители и невъзможността да се спазва дистанция.